Debatt

Botoxifieringen av den svenska politiken försvagar demokratin

| Respons 5/2014 | Låst artikel | 15 min läsning

Botoxbehandling kan ge upphov till ett stelt ansikte och bristen på minspel gör då att personen blir svår att förstå. Man skulle kunna tro att svenska politiker har genomgått en sådan behandling, både på grund av hur de säger saker och på vad de säger. Väljarna har svårt att förstå dem och därför behöver man kalla in experter som förklarar. Det allvarligaste problemet är att de större etablerade partierna ställt sig alltför nära varandra i mitten så att missnöjda väljare bara har SD att gå till.

Samtidigt som den svenska valrörelsen spurtade dök det upp en ­diskussion i internationella medier om ett fenomen som beskrivits i tidskriften Journal of Aesthetic Nursing. Ungdomar (under 25 år) idealiserar kändisar som framträder med ett ”frozen face”. Frozen face är en effekt av botoxbehandlingar och allt fler ungdomar utsätter sig för sådana eftersom de vill undvika att få rynkor och frozen face anses vara en cool look. Hos unga människor beror emellertid den sociala inlärningen på att man lär sig betydelsen av olika ansiktsuttryck. Forskarna bakom artikeln varnade därför för att om botoxade ungdomar inte kan visa känslor för varandra genom ansiktsuttryck hämmas deras sociala inlärningsförmåga. Det kan i sin tur få negativa konsekvenser för deras psykologiska och emotionella utveckling. När jag läste detta så förstod jag plötsligt bättre varför jag upplevde årets valdebatt som smått obehaglig.


Sten Widmalm

Sten Widmalm är professor i statskunskap vid Uppsala universitet. Han medverkar regelbundet i svensk debatt i politik- och forskningsfrågor i bland annat Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och – såklart – i Respons. För närvarande ansvarar han för två forskningsprojekt: TOLEDO-projektet som handlar om politisk tolerans och som beskrivs i den nyutkomna boken Political Tolerance in the Global South – Images from India, Pakistan and Uganda, och Persona-projektet, som handlar om krishantering i EU. Dessutom har Sten Widmalm, tillsammans med Peter Oscarsson, gjort en fotoutställning med namnet ”Images of the Global South”. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa artiklar

  1. Klassikern
    Tröstlös pessimist, moralist och sann manierist
    Tacitus (cirka 55–120 e. Kr.) skildrade den tid när det kejserliga...
  2. I Fokus | Sverige under kriget
    Något har gått snett i den svenska synen på andra världskriget
    Synen på den svenska samlingsregeringens agerande mot Nazityskland har de senaste...
  3. I Fokus | Integrationsdebatt
    De integrationspolitiska utredningarna som kulturkrig
    Invandring och integration har blivit så laddade frågor att många forskare...
  4. I Fokus | Meningslös och menlös forskning
    Refuserad på grund av hudfärg
    Vilka risker finns det när den sociala och politiska aktivismen blir...
  5. Analys/Reportage
    Varför vänstern har så svårt att se antisemitism hos invandrargrupper
    Myten om global judisk makt är antisemitismens kärna. I Sverige har...