Debatt

Tor Billgren svarar

| Respons 6/2014 | 1 min läsning

Bengt Säve-Söderbergh: ”Vår seger var också er”  Sverige och befrielsekampen i södra Afrika.

Bengt Säve-Söderbergh har rätt i att min recension var ensidig. Jag borde till exempel även ha kritiserat bokens brist på reflektion kring det faktum att de av Sverige stödda befrielserörelserna ofta inrättade enpartistater efter att de fått makten. Jag borde ha frågat var han befann sig när hans vän Agostinho Neto, president i Angola, lät avrätta tusentals politiska motståndare efter ett kuppförsök 1977. Jag borde ha raljerat över bokens halsbrytande slutsats om att Sovjetunionens engagemang i Afrika helt och hållet skedde på altruistiska grunder.

Men jag valde att fokusera på bokens bild av ANC, Inkatha och det politiska våldet under 80- och 90-talet, eftersom den är grovt förenklad, med den demoniske zuluhövdingen Buthelezi på ena sidan och det förståndiga och osjälviska ANC på den andra. Det är en bild som för det första omöjliggör förståelsen för den komplexa situationen i landet, och för det andra bortser från ANC:s egen aktiva roll i den våldsspiral som krävde 15000 liv mellan 1990 och 1994. Det blodbad som Säve-Söderbergh och många med honom menar att deras stöd till ANC hjälpte till att förhindra, ägde de facto rum. Om jag har någon agenda, så är det att denna tragedi ska erkännas och inte slätas över av revolutionära eller nostalgiska floskler.

Sveriges roll i avkoloniseringen av södra Afrika förtjänar att uppmärksammas om och om igen. Men historien slutar inte i samma ögonblick som de nya nationsflaggorna hissas för första gången, eller med att Nelson Mandela äter middag i Stockholm.

Relaterat
Debatt

Recensent med egen agenda

Med viss förvåning läste jag recensionen av min bok ”Vår seger var också er”  Sverige och befrielsekampen i södra Afrika. Den andra hälften av Tor Billgrens recension inleds med påståendet...


Ur samma nummer

Mest lästa artiklar

  1. Klassikern
    Tröstlös pessimist, moralist och sann manierist
    Tacitus (cirka 55–120 e. Kr.) skildrade den tid när det kejserliga...
  2. I Fokus | Sverige under kriget
    Något har gått snett i den svenska synen på andra världskriget
    Synen på den svenska samlingsregeringens agerande mot Nazityskland har de senaste...
  3. I Fokus | Integrationsdebatt
    De integrationspolitiska utredningarna som kulturkrig
    Invandring och integration har blivit så laddade frågor att många forskare...
  4. Analys/Reportage
    Varför vänstern har så svårt att se antisemitism hos invandrargrupper
    Myten om global judisk makt är antisemitismens kärna. I Sverige har...
  5. I Fokus | Meningslös och menlös forskning
    Refuserad på grund av hudfärg
    Vilka risker finns det när den sociala och politiska aktivismen blir...