Respons 1/2016
Kapitalismens permanenta revolution
Omprövning av kapitalismen i finanskrisens spår
Finanskrisen har gett upphov till försök att förstå kapitalismen, framför allt i USA. Fredrik Meiton introducerar här intill några aktuella böcker i denna strömning. Kapitalismen är en social och politisk skapelsen och inte ett uttryck för människans natur. Dagens ”fria marknad” har blodiga rötter. Kolonialismen och slavhandeln lyfts av flera författare fram som förutsättningar för kapitalismen. Dessa externa resurser frigjorde arbetskraft för den industriella utvecklingen i Europa.
En konsekvens av denna permanenta revolution är att ojämlikheten i dag ökar dramatiskt och har blivit ett tema inte bara för vänstern utan också för högern. Alexa Clay, medförfattare till The Misfit Economy, som intervjuas av Fredrik Meiton, har ett originellt recept för hur man ska motverka den. Företagsstrukturer och affärskulturer är i dag alltför rigida och man måste dra lärdom av dem som verkar i systemets marginaler – pirater, hackers och gangsters.
Samtidigt kan man, efter att ha läst Mats Benners recension av Joris Luyendijks Simma med hajar – En resa mot finansvärldens innersta, fråga sig om inte den finansiella sektorn på sitt sätt är en sådan marginal. Den befinner sig förvisso i ekonomins centrum, men delar av den verkar i regelverkens marginal. Den framstår som nästan obscent befriad från regleringar, skriver Benner, men det står också klart att en förändring inte lär komma inifrån finansbranschen.