Politik & samhälle

Allt dödande är inte uttryck för en herrefolksideologi

Djurens förintelse
Pelle Strindlund & Henrik Wig

Karneval
654 sidor
ISBN 9789187207716

| Respons 2/2017 | Låst recension | 14 min läsning

Pelle Strindlund och Henrik Wig frågar sig om människans behandling av andra arter kan beskrivas som nazism. Projektet har många fallgropar, men författarna undviker de allvarligaste. Bitvis är deras framställning obehagligt träffsäker, men boken har också vissa grundläggande problem. Det saknas ett historiskt perspektiv, vilket gör att de inte kan skilja mellan dödande i allmänhet och ett specifikt modernt dödande. Det är också problematiskt att framställa det som att alla utom den etiskt motiverade veganen är nazismens kusiner.

Under 1950-talet pågick de första större konflikterna mellan wari-folket och brasilianare i Rondônia, sydvästra brasilianska Amazonas. Mötet mellan wari och koloniala bosättare var chockartat för bägge parter. För bosättarna förkroppsligade wari själva bilden av en ”vilde”. De jagade inte bara djur, utan också människor vilkas kroppar sedan fördes till byarna och åts upp.


Patricia Lorenzoni

Patricia Lorenzoni är idéhistoriker verksam vid Linköpings universitet, fristående skribent och kritiker. Hon intresserar sig för ämnen som politisk teori, kolonialhistoria och modernitetskritik. Utöver en omfattande verksamhet som essäist i flera kulturtidskrifter, är hon också författare till Mama Dolly – Bilder av moderskap från jungfru Maria till Alien (Norstedts 2012). Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark