Filosofi & psykologi

Begäret finns även hos Gud

Kroppslighetens mystik
Jonna Bornemark

Volante
266 sidor
ISBN 9789187419836

| Respons 6/2015 | Låst recension | 5 min läsning

Hos den medeltida tänkaren Mechthild av Magdeburg utgör de kroppsliga förnimmelserna vägen till andlighet. Mötet mellan själen och Gud är erotiskt. I en ny tankeväckande bok blir Mechthilds teologi relevant och meningsfull för vår tid.

Kan en sekulariserad modern människa gå in i en dialog med en kristen medeltida mystiker? Med en kvinna som beskriver Gud som en älskare och sig själv som en ”fullvuxen brud” som vill gå ”till [s]in trolovade”? Kan hennes tankar om Gud och världen säga oss något i dag? Jonna Bornemark, fenomenologiskt inriktad filosof vid Södertörns högskola, har vågat sig på just ett sådant samtal, vilket resulterat i en högintressant bok. Genom sin initierade, lyhörda och engagerande läsning av Mechthild av Magdeburgs Das fließende Licht der Gottheit (Gudomens strömmande ljus) lyckas Bornemark göra denna 1200-talstext filosofiskt relevant och meningsfull för vår tid, trots att hon, och många med henne, i förstone inte tycks ha många beröringspunkter med denna religiösa visionär.


Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist