Historia

Bibeltexter befriade ur helighetsfållan

Ofromma bibeltolkningar
Lina Sjöberg

Makadam
203 sidor
ISBN 9789170611544

| Respons 3/2015 | Låst recension | 9 min läsning

Lina Sjöbergs läsning av bibeltexter är exempel på riktigt god populärvetenskap. Hennes tolkningar är kloka och nyskapande och bibelöversättningarna är lysande. Hon visar att man kan ligga nära det hebreiska originalet och ändå föra över texten till en litterärt högstående svenska.

Vad kännetecknar riktigt god populärvetenskap? Först och främst gäller det förstås att finna ett ämne som kan sägas vara av allmänt intresse. Men det räcker inte. Ett sinne för korsbefruktande tvärvetenskap kan vara en betydelsefull ingrediens. Det är dessutom en fördel om författaren är en skicklig skribent. En viktig förutsättning är vidare att författaren är tillräckligt insatt. Helst ska hen själv vara forskare, med genuin passion för ämnet. Sist men inte minst bör författaren ha förmågan att presentera komplicerade teorier och resonemang på ett pedagogiskt sätt, som stimulerar läslusten.


Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 2. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson