Historia

Blodigt om en skärningspunkt i kirurgins utveckling

Konsten att skära i kroppar – Joseph Lister & den moderna kirurgins födelse
Lindsey Fitzharris (övers. Martin Kaunitz)

Atlantis
285 sidor
ISBN 9789178110179

| Respons 6/2019 | Låst recension | 9 min läsning

Lindsey Fitzharris sparar inte på splattereffekter och blodiga anekdoter när hon skildrar den brittiske kirurgen Joseph Listers (1827–1912) liv och gärning. Till en början kan man få intrycket att boken representerar en återgång till traditionell medicinhistoria, men Fitzharris använder skickligt berättelsen för att synliggöra de större sammanhang som präglade framväxten av den moderna kirurgin under 1800-talet.

Medicinhistoriens hjältar har varit på fallrepet en tid. Visserligen har populärkulturen utnyttjat William Harvey, Louis Pasteur och Alexander Fleming – allt oftare också Marie Curie – och andra historiska gestalter som fixstjärnor i berättelser om den moderna medicinens ofattbara framsteg. Men för många professionella medicinhistoriker har ett överdrivet fokus på heroiska individer och revolutionerande upptäckter framstått som en reminiscens från en ”traditionell”, naiv och okritisk historieskrivning. I stället har de velat lyfta fram hur olika sociala, politiska, kulturella och materiella förutsättningar samspelat i att forma medicinska liv och verksamheter. Medicinhistoria har blivit ett alltmer tvärvetenskapligt fält med starka inslag av socialhistoria, kulturhistoria och materialitetsteori, men också teknik- och vetenskapsstudier.

Publ. i Respons 6/2019
I FOKUS | Integrationsdebatt
Relaterat

Den ställföreträdande döden i medierna

Samtidigt som den verkliga döden blir alltmer avlägsen i våra liv blir den alltmer närvarande i medierna. Denna utveckling granskas i en ny forskarantologi. Den massmedialiserade döden gör döden mindre...


Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark