Konstarterna & medier

Brottstycken ur någonting större

Förbjuden frukt – Litterärt, franskt och kvinnligt
Lena Kåreland

Appell
238 sidor
ISBN 9789198406313

| Respons 2/2018 | Låst recension | 5 min läsning

Lena Kåreland behärskar konsten att dra in läsaren i det som för tillfället behandlas och merparten av texterna i denna bok är en fröjd att läsa. Men ett återkommande problem är att texterna saknar ett tydligt fokus som ger stadga och binder ihop detalj och sammanhang. Många av bidragen tycks vara pågående bokprojekt som klämts in i ett essäformat.

I sin bok Förbjuden frukt – Litterärt, franskt & kvinnligt har Lena Kåreland, professor emeritus i didaktik vid Uppsala universitet, samlat ett antal texter som spänner över de områden – det litterära, det franska och det feministiska – som har upptagit hennes intresse och vetenskapliga produktion under åren. Passionen för det franska spårar hon i förordet till sent 50-tal, när hon som ung språkstudent besökte Strasbourg och hänfördes av stadens katedral och den pittoreska bebyggelsen längs stadens flod och samtidigt tog del av de intensiva debatterna om det pågående självständighetskriget i Algeriet. En del av bokens texter är nyskrivna, medan andra bygger vidare på sedan tidigare publicerade alster. Den trogne läsaren av Svenska Dagbladet har förmodligen stött på embryot till flera av dem i tidningens ”Under strecket”, där Kåreland är en återkommande skribent. 

Publ. i Respons 2/2018
I FOKUS | Att tala med förhistorien

Evelina Johansson Wilén

Evelina Johansson Wilén är lektor i genusvetenskap vid Örebro universitet och disputerade i samma ämne 2019 vid Göteborgs universitet.

Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark