Konstarterna & medier

Brottstycken ur någonting större

Förbjuden frukt – Litterärt, franskt och kvinnligt
Lena Kåreland

Appell
238 sidor
ISBN 9789198406313

| Respons 2/2018 | Låst recension | 5 min läsning

Lena Kåreland behärskar konsten att dra in läsaren i det som för tillfället behandlas och merparten av texterna i denna bok är en fröjd att läsa. Men ett återkommande problem är att texterna saknar ett tydligt fokus som ger stadga och binder ihop detalj och sammanhang. Många av bidragen tycks vara pågående bokprojekt som klämts in i ett essäformat.

I sin bok Förbjuden frukt – Litterärt, franskt & kvinnligt har Lena Kåreland, professor emeritus i didaktik vid Uppsala universitet, samlat ett antal texter som spänner över de områden – det litterära, det franska och det feministiska – som har upptagit hennes intresse och vetenskapliga produktion under åren. Passionen för det franska spårar hon i förordet till sent 50-tal, när hon som ung språkstudent besökte Strasbourg och hänfördes av stadens katedral och den pittoreska bebyggelsen längs stadens flod och samtidigt tog del av de intensiva debatterna om det pågående självständighetskriget i Algeriet. En del av bokens texter är nyskrivna, medan andra bygger vidare på sedan tidigare publicerade alster. Den trogne läsaren av Svenska Dagbladet har förmodligen stött på embryot till flera av dem i tidningens ”Under strecket”, där Kåreland är en återkommande skribent. 

Publ. i Respons 2/2018
TEMA | Att tala med förhistorien

Evelina Johansson Wilén

Evelina Johansson är doktorand i genusvetenskap vid Göteborgs universitet. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 4. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg