Konstarterna & medier

Bysantinska arvet i modern svensk litteratur

Ikon och ekfras
Helena Bodin

Artos & Norma
266 sidor
ISBN 9789175806327

| Respons 1/2015 | Låst recension | 9 min läsning

Med sin stora beläsenhet tar Helena Bodin oss med på en upptäcktsfärd till Bysans via modern svensk litteratur och öppnar nya perspektiv på båda. Hennes översikt över berörningspunkterna mellan bysantinska ikoner och postmodern teori ger mersmak.

I den norditalienska staden Ravenna ligger några välbevarade bysantinska kyrkor och kapell från 400- och 500-talet, utsmyckade med ikonmålningar och mosaiker av glittrande tesserae. När ljuset faller på dessa små bitar av glas och sten väcks den tidigbysantinska prakten till liv. På 1950-talet blev Ravenna ett populärt resmål för svenska författare som senare beskrev bysantinska kyrkorum och ikoner i sina dikter och prosaverk. På så vis bidrog de till en lång tradition av ekfraser som sträcker sig tillbaka till antiken. Samtidigt skapade de något nytt ur sina upplevelser av bysantinsk kultur. Som Helena Bodins Ikon och ekfras – Studier i modern svensk litteratur och bysantinsk estetik visar, har bysantinska impulser fått stor betydelse för den moderna svenska litteraturen.


Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 2. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson