Politik & samhälle

De polisära krigen har inte förmått skapa ordning

Policing Wars
Caroline Holmqvist

Palgrave MacMillan
184 sidor
ISBN 9781137323606

| Respons 4/2014 | Låst recension | 8 min läsning

I det fältreglemente som David Petraeus lade fram 2006 sades kriget ha ändrat karaktär och blivit del i projektet att bygga om världen. I sin bok undersöker Holmqvist hur dessa tankar kunde vinna så stort genomslag och hur de överlevt konfrontationen med verkligheten. Inställningen är en produkt av en västlig liberal elit och har ingen självklar giltighet utanför den.

År 2009 utsåg den brittiska tidskriften Prospect David Petraeus till den prestigefyllda utmärkelsen som ”public intellectual of the year”. Den fyrstjärnige amerikanska generalen som lett de amerikanska styrkorna i Irak under ”the Surge”, den avslutande upptrappade fasen av den amerikanska interventionen, var ingen självklar kandidat som ledande intellektuell i offentligheten – eller också var det precis det han var. Den försynte Petraeus var så långt från en gormande Patton eller en kejsaraktig MacArthur som det gick att komma, han var beläst och resonerande och hade lett arbetet med att skriva det fältreglemente som från publiceringen 2006 och framåt hade blivit en bokstavlig militär kioskvältare med över två miljoner nedladdningar.

Publ. i Respons 4/2014
TEMA | Europas urkatastrof

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 2. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson