Konstarterna & medier

Den medeltida litteraturens förmåga att fängsla

Berättelsen om spegelbilden – Det höviska och det narrativa begäret
Mari Bacquin

Ellerströms
181 sidor
ISBN 9789172474147

| Respons 6/2015 | Låst recension | 5 min läsning

Med denna bok öppnar Mari Bacquin dörren till den medeltida höviska litteraturen för en bred läsekrets. Hon menar att dess förmåga att fängsla sin publik ofta har fått stå tillbaka för filologiska frågor. Trots viss stilistisk spretighet lyckas Bacquin genomgående hålla läsaren intresserad.

Mari Bacquin är filolog och forskare i franska vid Lunds universitet. I Berättelsen om spegelbilden – Det höviska och det narrativa begäret öppnar hon dörren till den medeltida höviska litteraturen och kulturen för en bredare läsekrets. Bokens nav och utgångspunkt är den rimmade versberättelsen Le lai de l’ombre, ”Berättelsen om spegelbilden”, som här tjänar som exempel på hur stereotypa motiv inom den höviska ideologin – av Bacquin träffande beskriven som ”en kodifierad kärleksdoktrin med ett till synes paradoxalt innehåll av heder, dygd och passion, men utan moraliska pekpinnar” – i händerna på en god berättare blir viktiga beståndsdelar i en fängslande historia. Boken innehåller, förutom inledande kapitel, en ny utgåva av Le lai de l’ombre med svensk prosaöversättning. Verkets troliga upphovsman, Jean Renart, behandlar i sin berättelse teman som kärlek och otrohet i en på ytan ganska konventionell historia – riddare blir förälskad i gift dam, hinder uppstår men övervinns i slutändan – som Bacquin här analyserar ur olika litteraturteoretiska perspektiv. Hon visar hur författaren Renart under berättelsen håller publiken i sitt grepp genom oväntade vändningar och olika språkliga och narrativa knep.

Relaterat

Medeltiden började med nedkylning

Boken sammanfattar tusen år av Nordens historia på ett förtjänstfullt och kunnigt sätt även om bakomliggande orsaker får litet utrymme. Mest insiktsfull är skildringen av medeltida rättsskipning och klimatförändringar. Det nordiska...


Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark