Historia

En gripande skildring av sovjetiska avhoppares öden

Fru Petrovas sko
Wilhelm Agrell

Atlantis
201 sidor
ISBN 9789173537070

| Respons 6/2014 | Låst recension | 9 min läsning

Med sin bok ger Wilhelm Agrell både en helhetsbild av det kalla krigets underrättelsevärld och en inlevelsefull berättelse om ett sovjetiskt par som bestämde sig för att hoppa av till Väst. Tillvaron blev inte så fri som de hade föreställt sig. De tvingades leva under ständigt beskydd i fruktan för sovjetiska mördarpatruller.

Förmågan att av små fragment pussla samman en hel karta har i modern tid förvandlats till en konst eller kanske snarare till en vetenskap. Särskilt tydligt blir detta när det gäller den speciella typ av information som går under namnet underrättelser. De är inte vilken information som helst. De har vanligen ett samband med säkerhetspolitik, speciellt med nationell säkerhet, och utgör en typ av kunskaper som enbart får hanteras av särskilt auktoriserade myndigheter och organ. Det rör sig dessutom nästan alltid om information som inte är offentlig utan innesluten bakom tjocka murar av hemligstämplar.


Håkan Arvidsson

Håkan Arvidsson är historiker. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist