Filosofi & psykologi

Ett viktigt bidrag till den judisk-kristna dialogen

Jesus med judiska ögon
Svante Lundgren

Artos & Norma
170 sidor
ISBN 9789175807034

| Respons 6/2014 | Låst recension | 10 min läsning

Lundgren ger en populärvetenskaplig framställning av den judiska synen på personen Jesus och kyrkans Kristus. När det gäller den historiske Jesus lyfter Lundgren med all rätt fram dennes judiskhet och kritiserar kyrkans fördunkling av detta. Boken rekommenderas varmt till en bred läsekrets.

Författaren är docent i judaistik vid Åbo universitet och har undervisat på Lunds universitet. Med Jesus med judiska ögon ger han en populärvetenskaplig skildring av synen på personen Jesus och den upphöjde Kristus bland judiska bibelforskare, rabbiner och messiastroende judar både i modern och i historisk tid. Trots sina ringa 156 sidor (plus bibliografi) behandlar boken omfattande teologiska och historiska spörsmål och presenterar en lång rad olika judiska tänkare. Svante Lundgren rör sig bekvämt mellan dessa ganska varierande och komplicerade ämnen och lyckas åskådliggöra materialet på ett engagerande sätt för tilltänkta läsare utan förkunskaper, vilket är en stark prestation.

Relaterat

Begäret finns även hos Gud

Hos den medeltida tänkaren Mechthild av Magdeburg utgör de kroppsliga förnimmelserna vägen till andlighet. Mötet mellan själen och Gud är erotiskt. I en ny tankeväckande bok blir Mechthilds teologi relevant och...


Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 2. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson