
Excentriska snillen i tsarernas Ryssland
Immanuel Nobel & Söner – Svenska snillen i tsarernas Ryssland
Bengt Jangfeldt
Bonniers
480 sidor
ISBN 9789100185770
Bengt Jangfeldts bok om familjen Nobels ryska äventyr ger fascinerande inblickar i en värld av geniala uppfinnare och riskvilliga affärsmän i en tid av uppbrott och dramatisk politisk förändring från mitten av 1800-talet till bolsjevikernas maktövertagande 1917. Även om hans medryckande berättelse om denna familjs kopplingar till rustningsindustri och oljeutvinning knappast är ny och i huvudsak upprepar en konventionell hjältehistoria, sällar den sig till den serie ypperliga ”snillebiografier” som under senare år utgivits i vårt land.
Bengt Jangfeldts nya bok Immanuel Nobel & Söner – Svenska snillen i tsarernas Ryssland kartlägger familjen Nobels öden i Ryssland från mitten av 1800-talet till revolutionen 1917. Historien är inte direkt okänd sedan tidigare, men den är svår att motstå. Den börjar i december 1838, när Immanuel Nobel, svensk uppfinnare och ingenjör, anlände till Sankt Petersburg. Han var ”gravt socialt handikappad eftersom han varken kunde ryska eller något av de två andra stora språk som talades i den ryska huvudstaden – franska var societetsspråket och tyska användes inom förvaltning, handel, hantverk”. Men vid denna tid hade även svenskan hunnit bli ett viktigt språk i Ryssland – och de svenskspråkiga en betydande minoritet. Finland var sedan trettio år tillbaka en del av det ryska riket och i huvudstaden hade ”en mycket sammansvetsad och mycket inflytelserik svensktalande elit” hunnit etableras. Immanuel Nobel välkomnades i denna skara, vars medlemmar ofta innehade höga positioner inom statsförvaltningen och militären och där åtnjöt stort förtroende. Via de finska kontakterna fick Nobel möjlighet att visa upp sina snillrika uppfinningar för statliga och militära myndigheter. Viktigast var inledningsvis hans undervattensminor, för vilka han fick bra betalt av regeringen. Med pengarna i hand kunde han etablera sig på mer permanent basis i Petersburg och dra igång en mer omfattande industriell verksamhet. Den blev en succé. Immanuel Nobel uppfann gevär som sköt snabbare och vägde mindre. Han automatiserade tillverkningen av vagnshjul. Han utrustade hotell och sjukhus med centralvärme och halverade samtidigt deras vedkonsumtion.
Logga in på Respons
Här kan du som prenumerant logga in för att ta del av allt material på webben.
Både kapitalet och ”kapitalet” präglas av ständiga förändringar
Det finns inga skrifter av Karl Marx som inte präglas av omarbetning efter omarbetning och det skulle ha blivit fler om han hade haft kraft. Hans tänkande är inget färdigt...
Ur samma nummer
-
Filosofi & psykologi
Tjuvnypen fördelas olika mellan tänkarna
Från Platon till demokratins kris Sven-Eric Liedman -
Konstarterna & medier
En unik företeelse i svensk modehistoria
Augusta Lundin – Haute couture på svenska Lotta Lewenhaupt & Anna Bergman Jurell -
Politik & samhälle
De flesta av oss är kanske generellt medelmåttiga
Bredd – Därför lyckas generalister i en specialiserad värld (övers. Bitte Wallin) David Epstein -
I Fokus | Överutbildning
Högskolefiering sänker statusen för arbeten där folk gör nytta
David Goodharts teser i Head, Hand, Heart har bäring även på... -
Essä
Dekoloniseringen av Sápmi och vetenskapen
De senaste 20 årens forskning om samers historia och livsvillkor har...
Mest lästa recensioner
-
Filosofi & psykologi
Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson -
Ekonomi
Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson -
Filosofi & psykologi
En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark