Naturvetenskap & teknik

För mycket fackspråk för att riktigt nå ut

Det kulturella djuret – Om människans evolution och tänkandets utveckling
Patrik Lindenfors

Ordfront
284 sidor
ISBN 9789177750734

| Respons 6/2019 | Låst recension | 10 min läsning

Vad kan en religionsvetare få ut av Patrik Lindenfors bok om evolutionsbiologi? Författaren övertygar om att han kan sitt ämne, men om ambitionen är att nå en större publik så finns det för mycket av fackspråk för att det ska lyckas. Det är beklagligt för det finns också långa avsnitt som väcker nyfikenhet och lust att ta del av Lindenfors rika kunskap.

Vem som är rätt person att recensera en bok är inte självklart. Min uppfattning när det gäller sakprosa har dock varit att recensenten gärna ska ha kunskaper i ämnet som boken behandlar och helst även en viss insikt om forskningsläget. Men när jag fick Det kulturella djuret av Patrik Lindenfors i min hand kom jag på andra tankar. Inte för att jag anser att min tidigare uppfattning var fel, men om sakprosan har som syfte att nå en större krets läsare än de som vanligtvis sitter och diskuterar texter på ett forskarseminarium, är det också rimligt att någon annan än just någon som ägnar sig åt biologi och evolution läser och skriver om just den boken. Jag föreställer mig att en av Lindenfors ambitioner med boken är att nå läsare utanför hans eget forskningsområde. Kanske till och med människor utan universitets- eller forskarutbildning som är nyfikna och vill lära sig något nytt. Med det som utgångspunkt läste jag och skriver om boken.

Publ. i Respons 6/2019
I FOKUS | Integrationsdebatt
Relaterat

Alternativa fakta om religion

Denna antologi vill stimulera till reflektioner över det svårgripbara och mångfacetterade begreppet religion. Och det gör den. En sådan reflektion är att det blir knepigt när religionsvetenskapen inte längre vill bidra till konstruktionen...


Eli Göndör

Eli Göndör är fil. dr i religionsvetenskap med inriktning mot islamologi och Mellanöstern, verksam vid Timbro och Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark