Politik & samhälle

Går klansamhälle och rättsstat att förena?

Klanvälde
Mark S. Weiner

Dualis
272 sidor
ISBN 9789187852572

| Respons 1/2016 | Låst recension | 10 min läsning

Utvecklingen från klansamhälle till rättstat är inte lagbunden och oåterkallelig, menar Mark Weiner som varnar för att människor åter kan ty sig till klanliknande grupper för att övervinna otrygghet och social isolering. Hans bok är relevant läsning för den svenska diskussionen.

Varför var klansamhällets terrorbalans mer välfungerade före skjutvapnets intåg? Är förhållandet mellan en liberal rättsstat och ett stamsamhälle baserat på gruppens överlevnad verkligen dualistiskt? Har rättssamhällets utveckling och spridning segrat eller står vi vid randen av en ny fragmentering av samhällskroppen, där nya kollektiva grupperingar i stället för staten står som garant för individens trygghet?


Karl Wennberg

Karl Wennberg är professor i företagsekonomi vid Linköpings Universitet. Han har skrivit ett stort antal böcker, artiklar och texter om bland annat entreprenörskap och dess roll i samhället, demografi i företag, samt kritiska texter om universitetens roll i den kunskapsintensiva ekonomin. Mer information finns på hans hemsida (https://www.iei.liu.se/ias/medarbetare/wennberg-karl/presentation?l=sv). Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 4. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist