Konstarterna & medier

George Sand bortom schablonerna

Älska, det är allt!
Lena Kåreland

Atlantis
477 sidor
ISBN 9789173537018

| Respons 1/2015 | Låst recension | 10 min läsning

George Sand var en kändisförfattare i sin samtid men är knappast läst i dag. Lena Kåreland vill presentera Sands normbrytande liv och omfattande författarskap för en svensk publik. Det är en upplysande och nyansrik studie som dock hade tjänat på en mer genomförd läsning av samspelet mellan liv och dikt.

George Sands stora, mörka ögon blickar mot oss från omslaget av Lena Kårelands biografi Älska, det är allt! – George Sand i liv och dikt. Den omfångsrika boken är mycket passande formgiven. Fotografen Nadars porträtt av den omkring 60-åriga Sand utstrålar karaktär och pondus. Hon beskrev en gång sig själv som ”krigare, orator och präst” och ser man det här suggestivt lilatonade fotot tror man henne lätt. George Sand höll sig aldrig inom några gränser, så inte heller här. Det utsläppta mörklockiga håret är så stort och burrigt att det inte får plats på framsidan utan flödar ut på bokryggen. Sällan har det engelska uttrycket ”larger than life” känts så rätt för att beskriva en person.


Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 4. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist