Politik & samhälle

Hälsointresse och politiskt engagemang kan förenas

Wellnessyndromet
André Spicer & Carl Cederström

Tankekraft
200 sidor
ISBN 9789186273125

| Respons 3/2015 | Låst recension | 9 min läsning

Denna bok är full av förenklingar och likväl svår att få grepp om eftersom den har karaktär av ett kollage av referat. Författarna menar att vi lider under ett sundhetsdiktat och att vi borde sluta bekymra oss om vår hälsa och i stället engagera oss politiskt. Men det finns inte någon motsättning mellan att sträva efter sundhet och att engagera sig politiskt och att sköta sin egen hälsa kan vara en akt av solidaritet mot andra.

Det hävdas ofta att det går en hälso- och träningsvåg över västvärlden, men stämmer det? Forskare från GIH och KI som mätt hur mycket folk faktiskt rör på sig och inte förlitat sig på deras självrapportering har funnit att det är en minoritet som verkligen motionerar. Fysisk träning tycks också alltmer bli en klassfråga; bland ungdomar är det framför allt medelklassen som ägnar sig åt idrott. Befolkningens viktutveckling talar ett tydligt språk om vår livsstil. Enligt den rapport som WHO publicerade i början av maj i år är Sverige ett av de länder i Europa där fetman ökar snabbast.


Kay Glans

Kay Glans är chefredaktör för Respons. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist