Konstarterna & medier

Han längtade alltid hem till den ständiga rörelsen

Gryningsvakten – Joseph Conrad i en global värld
Maya Jasanoff (övers. Helena Hansson)

Daidalos
452 sidor
ISBN 9789171735553

| Respons 4/2019 | Låst recension | 8 min läsning

Historikern Maya Jasanoff placerar Joseph Conrads författarskap i den globala historien så att man inte bara förstår det sammanhang hans verk tillkom i, utan också hur relevanta de fortfarande är. Conrads liv tycks förkroppsliga globaliseringen. För honom var hemma ingenstans.

Ingången till Kungliga Centralafrikanska museet i Tervuren, i utkanten av Bryssel, pryds av ett citat på flera språk. På engelska kan man läsa: ”Everything passes, except the past.” Museet är en luxuös byggnad som uppfördes av kung Leopold II för att framhäva hans personliga makt över Kongo. Byggnaden var redan från början tänkt som en symbol för kolonialmakt, något som i dag har blivit alltmer problematiskt. I museet förevisas artefakter från olika Centralafrikanska folk, men också utställningar om Belgiens koloniala historia, i dag med ett allt större fokus på den brutala behandlingen av kongoleserna kring sekelskiftet 1900. Som sådant väcker museet motstridiga känslor. Vissa vill i ännu högre grad lyfta fram brutaliteterna och det regelrätta folkmordet i Kongo, vissa vill förneka att sådant skett över huvud taget, andra vill bevara det sätt den koloniala historien presenterats på som en symbol över äldre uppfattningar om det förflutna. Och så finns det de som vill returnera alla artefakter till Afrika och stänga hela museet.

Publ. i Respons 4/2019
I FOKUS | Love Me Tinder

Agneta Rahikainen

Agneta Rahikainen är fil. dr, fackboksförfattare och programchef vid Svenska litteratursällskapet i Finland. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark