Historia

Man behövde inte sälja sex för att stämplas som hora

Mamsell Bohmans fall – Nattlöperskor i 1700-talets Stockholm
Rebecka Lennartsson

Stockholmia
349 sidor
ISBN 9789170313165

| Respons 6/2019 | Låst recension | 9 min läsning

Staden stockholm på 1700-talet är huvudperson i Rebecka Lennartssons skildring, men temat är handeln med sexuella tjänster under denna period. Kvinnor kunde dock stämplas som horor utan att de var inblandade i någon sexhandel. Horstigmat kunde drabba kvinnor som ansågs bryta mot de oskrivna reglerna för dygdigt och undergivet beteende.

Snickarmästare Bohman har en dotter, Lena Cajsa. Hon håller på att bli vuxen. Och hon har blivit helt oregerlig. Sjuttonåringen ljuger för pappa, fräser och svär mot båda föräldrarna, springer ute om nätterna, talar inte om var hon har varit. Bohman ömsom lirkar och skäller, som föräldrar gör. En vårkväll 1747 får Lena Cajsa löfte att gå på en offentlig konsert på Kungliga slottet tillsammans med en erkänt stabil kille, pappa Bohmans egen gesäll. Ungdomarna struntar i konserten, ägnar sig åt andra nöjen på tu man hand, med start på en krog där det finns musik och det dansas. Måttet blir rågat när Lena Cajsa en tid därefter plötsligt dyker upp i en dyrbar kjol, en vit nopkinskjol, som hon säger sig ha köpt. Köpt, för vilka pengar? Pengar som hon fått i utbyte mot vad? Samtidigt hör Bohman rykten om att flickan har setts tillsammans med Lovisa von Plat, den ökända kopplerskan. Det kan väl inte vara möjligt? Lena Cajsa vägrar svara. Bohman anar det värsta och sliter sitt hår. 

Publ. i Respons 6/2019
I FOKUS | Integrationsdebatt
Relaterat

Kvinnor förklarade krig mot korsetten

Korsetten var en viktig fråga för delar av sekelskiftets kvinnorörelse. Henric Bagerius har förtjänstfullt undersökt debatten kring klädesplagget och visar dess koppling till folkhygien och medikaliseringen av kvinnokroppen. Men intresset...


Lisa Öberg

Lisa Öberg är docent i historia vid Södertörns högskola. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark