Warning: session_start(): open(/storage/content/26/102726/tidskriftenrespons.se/sessions/sess_npjg8s3nc15bfgeq60sdc1vhh2, O_RDWR) failed: Read-only file system (30) in /storage/content/26/102726/tidskriftenrespons.se/public_html/wp-content/themes/respons/inc/subscribers.php on line 5 Mobilisering mot väst är del av Rysslands sökande efter en identitet - Respons
Politik & samhälle

Mobilisering mot väst är del av Rysslands sökande efter en identitet

Bengt Jangfeldt
Vi och dom – Om Ryssland som idé

W&W
207 sidor
ISBN 9789146229636

| Respons 1/2018 | Låst recension | 11 min läsning

Konflikten mellan Ryssland och Väst kommer inte att försvinna så länge dagens ryska styre består. Den är en följd av Putins politik och syftar till att konsolidera regimens grepp om makten och motivera det tilltagande förtrycket i Ryssland. Men att se sig som något annorlunda än Väst har också djupa rötter i den ryska självuppfattningen. Om denna idétradition har Bengt Jangfeldt skrivit en stimulerande och elegant skrift som borde läsas av alla som vill förstå vår stora granne. Den ryska identiteten har sedan länge präglats av en dualism mellan att vända sig bort från Väst och försöka modernisera samhället med Väst som förebild.

Det tog ett tag för omvärlden att förstå vad som var på gång när Vladimir Putin blev president år 2000. Men i dag vet vi att restaurationen av den auktoritära ryska stormakten påbörjades omgående. Det är kanske en smaksak om man vill kalla dagens motsättning mellan Ryssland och Väst för ett nytt kallt krig eller inte, men ett slags civilisatorisk/ideologisk konflikt föreligger och den kommer knappast att försvinna så länge dagens ryska styre består.

Publ. i Respons 1/2018
TEMA | Socialdemokratins vissnande vi

Tomas Bertelman

Tomas Bertelman är före detta ambassadör i Moskva. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 4. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist
Warning: Unknown: open(/storage/content/26/102726/tidskriftenrespons.se/sessions/sess_npjg8s3nc15bfgeq60sdc1vhh2, O_RDWR) failed: Read-only file system (30) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/storage/content/26/102726/tidskriftenrespons.se/sessions) in Unknown on line 0