Konstarterna & medier

Orwell var en visselblåsare om intellektuellas självcensur

Som jag behagar – Essäer i urval
George Orwell

Natur & Kultur
341 sidor
ISBN 9789127143142

| Respons 3/2016 | Låst recension | 12 min läsning

George Orwells essäer kastar ljus över hans skönlitterära verk men är också intressanta som tidsdokument från 1940-talet. Både hans styrka och svaghet blir tydliga. Orwell kritiserar kommunismens praktik effektivt men har svårt att precisera varför revolutioner urartar. Av intresse i dag är inte minst hans resonemang om intellektuellas självcensur som fortfarande är lika aktuellt.

En bekant har just fått en son och funderar på vad pojken ska heta. När han var på en restaurang på Söder härjade två småpojkar runt i lokalen och när de kom förbi frågade han dem vilka namn de som pojkar helst skulle vilja ha. De svarade och sprang iväg. En stund senare satte sig en kvinna med allvarlig uppsyn bredvid den nyblivne pappan. Hon visade sig vara pojkarnas mamma och förklarade att hon konsekvent hade undvikit att ge dem en könstillhörighet så att de själva skulle kunna välja kön när de var gamla nog. Nu hade han förstört alltsammans genom att peka ut dem som pojkar. Detta är ett exempel på vad George Orwell kallade ”dubbeltänkande”, att ha två motsägande uppfattningar och acceptera båda. För nog visste mamman innerst inne att de var pojkar biologiskt, annars skulle deras frihet att välja könsidentitet inte ha varit så ömtålig.

Relaterat

Orwellisering och ostalgi

Sune Bechmann Pedersens avhandling är ett nordiskt pionjärverk på området. I denna komparativa studie av tjeckisk och tysk film analyseras stämningarna vid murens fall och strax efteråt. Filmerna pendlar mellan...


Kay Glans

Kay Glans är senior editor på Respons. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark