Filosofi & psykologi

Plutarchos förtjänar bättre än att ses som feelgood coach

Levnadsråd – Moralia II
Plutarchos

Atlantis
381 sidor
ISBN 9789173537698

| Respons 6/2015 | Låst recension | 11 min läsning

Biografen och filosofen Plutarchos uppvisade betydande insikter om det mänskliga psyket. Ändå är det förfelat att koppla samman honom med dagens psykologer och coacher, då en vetenskap som psykologin förmodligen hade varit honom helt främmande. Denna utmärkta översättning hade snarare varit betjänt av mer referenser till den antika litteraturen och filosofin.

En av vår tids stora frågor kan nog sägas vara den om hur man ska leva sitt liv – hur man ska hantera sitt själsliv och sina relationer, hur man ska förhålla sig till omvärlden och ändå bevara sin integritet, och inte minst den mindre existensiella frågan om vad man ska äta för att må bra. Medan den moderna människan, åtminstone ur ett massmedialt perspektiv, fokuserar mest på resultatet av rätt livsstil – att må bra och se bra ut – var man i äldre tid intresserad av samma frågor ur en filosofisk synvinkel. Plutarchos, biografen och filosofen från Chaironeia (cirka 46–cirka 120 e.Kr.), ägnade sig mycket åt frågor som rör just människans karaktär, beteende och relationer. Detta mänskliga intresse har blivit den tematiserande utgångspunkten i Atlantis nya serie svenska översättningar av Plutarchos Moralia som inleddes 2014 med volymen Kärlek och vänskap och där andra volymen nu kommit ut under titeln Levnadsråd.

Relaterat

Romerskt blod flyter över sidorna

Intresset för den grekiske historikern Appianus har länge varit svalt. Men forskningen har omvärderat hans historieskrivning. För första gången finns nu två av Appianus böcker om de romerska inbördeskrigen i...


Ingela Nilsson

Ingela Nilsson är professor i grekiska vid Uppsala universitet. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark