Filosofi & psykologi

Radikala tankar utvecklade i en tid av censur

Diderot – Tänkandets lycka
Jacques Attali

Fri tanke
540 sidor
ISBN 9789187513312

| Respons 1/2016 | Låst recension | 10 min läsning

Diderots tänkande var så radikalt att det är först i dag som vi fullt ut kan ta till oss det, hävdar Jacques Attali. Hans bok är emellertid en traditionell biografi om det manliga geniet – Diderot framstår som långt mer radikal än Attali.

All historieskrivning säger något om sin egen tillkomsttid. Det är troligen oundvikligt att vi förstår gångna tiders människor på ett annat sätt än de själva gjorde, men det gör också att de förflutnas texter kan ges en specifik aktualitet för varje ny tid. Det är åtminstone tankar jag får efter att ha läst Jacques Attalis 500-sidiga biografi Diderot. Tänkandets lycka, skriven lagom till upplysningsfilosofens 300-årsjubileum 2013, men som nu finns i en fin svensk översättning av Jim Jakobsson. Attali hävdar att vi är ”Diderots första möjliga publik. De första att kunna läsa och förstå honom, och kunna förstå världen bättre tack vare honom.” Det stämmer i alla fall att Diderots kanonisering tog längre tid än för Voltaire och Rousseau. De blev berömda redan under sin livstid, vilket bland annat hade att göra med att de lät publicera sina verk även om de tvingades göra det utanför sitt lands gränser.

Relaterat

Det finns en filosof för alla hos Diogenes

Att Diogenes Laertios skrift nu för första gången finns komplett i svensk översättning är en betydande kulturgärning. Hans text har visserligen utsatts för hård sentida kritik när det gäller den...


Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

  1. Historia
    Nazisternas försök att mobilisera islam
    Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
  2. Filosofi & psykologi
    Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
    12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
  3. Ekonomi
    Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
    Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
  4. Filosofi & psykologi
    En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
    Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark