Politik & samhälle

Rättighetsperspektiv på invandringspolitiken

Farväl till folkhemmet
Andreas Johansson Heinö

Timbro
180 sidor
ISBN 9789187709791

| Respons 1/2016 | Låst recension | 9 min läsning

Johansson Heinö menar att vi i högre grad måste acceptera mångkultur på riktigt, även när det handlar om att bevara omoderna sedvänjor och hierarkier. Han ser USA och Kanada som förebilder, men är det realistiskt att anta att anglosaxiska institutioner kan överföras till Sverige?

Baksidestexten till boken Farväl till folkhemmet skapar förväntningar. Författaren skall presentera ”en ny berättelse, som utgår från det Sverige som växer fram”. Den sägs frigöra ”de ideologiska och intellektuella vägval vi står inför”. Andreas Johansson Heinö lyckas bättre i sin andra ansats. Även om boken kunde ha gått litet mer på djupet så är den en pedagogisk genomgång av några viktiga principer i integrationsdiskussionen. Det är inte i första hand en debattskrift som presenterar en genomarbetad lösning. Det är inte en bok som gör dig euforisk eller förbannad. Men den gör dig i alla fall något klokare.


Håkan Boström

Håkan Boström har arbetat som ledarskribent och ledarkolumnist i över tio år, framförallt på Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten. I dag är han doktorand i ekonomisk historia vid Uppsala universitet, samt ledarkolumnist på Göteborgs-Posten och Dalarnas Tidningar. Boströms avhandlingsämne handlar om professionaliseringen av den svenska journalistkåren. Han har även separata examina i statskunskap och idéhistoria. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist