Politik & samhälle

Såg mer till samhällets väl än till missbrukarens

Nils Bejerot och den svenska narkotikapolitiken
Björn Johnson

Arkiv
198 sidor
ISBN 9789179243616

| Respons 5/2021 | Låst recension | 10 min läsning

Socialläkaren och debattören Nils Bejerot (1921–1988) utpekas ofta som fadern till Sveriges restriktiva narkotikapolitik, men Björn Johnson vill nyansera denna bild. Vissa av hans idéer fick fäste, andra inte. Framför allt var han inte i takt med tiden när det gällde tvångsvård. Johnsons bok är mer en idéanalys än en biografi, vilket på sätt och vis är synd, för Bejerot och hans tid förtjänar en bredare skildring.

Mitt under brinnande pandemi våren 2020 meddelar socialminister Lena Hallengren (S) att hon inte tänker gå vidare med Folkhälsomyndighetens experters rekommendationer. Nej, det gäller förstås inte covid-19 denna gång, det handlar i stället om förbudet mot eget bruk av narkotika. Folkhälsomyndigheten, som haft regeringens uppdrag att utreda den ökade användningen av narkotika i Sverige och de stigande dödstalen bland narkomaner, menar i sin rapport att förbudet mot det egna bruket av narkotika bör utredas – ingen vet om det faktiskt fungerar. Men varken ministern eller regeringen har ändrat uppfattning i frågan om eget bruk, säger ministern. Hallengren påpekar att det handlar om vilka signaler man sänder och hon vill definitivt inte få en hel generation av unga att tro att det är okej att ”handla, stoppa i fickan och använda narkotika”.

Publ. i Respons 5/2021
I FOKUS | Demokratins kris

Jenny Björkman

Jenny Björkman är docent i historia och samverkansdirektör vid Riksbankens Jubileumsfond. Hon har forskat om modern politisk och social historia med inriktning mot folkhemmet och social ingenjörskonst. Hon är också intresserad av medicinhistoria. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark