Politik & samhälle

Ideologisk slagsida i synen på språk och diskriminering

Språk och diskriminering
Lann Hornscheidt|Mats Landqvist

Studentlitteratur
218 sidor
ISBN 9789144089775

| Låst recension | 11 min läsning

Diskussionen om språk och diskriminering är intensiv och en lärobok i ämnet är säkert efterlängtad av många. Tyvärr präglas denna bok av ideologisk ensidighet, ogrundade generaliseringar och cirkulära resonemang. Premiss och slutsats sammanfaller perfekt i framställningen utan att det skaver någonstans.

På senare år har debatterna om språkbruk och diskriminering avlöst varandra och rört om i den svenska offentligheten. Ofta har de kritiserade yttringarna eller bilderna hämtats från barnkulturella verk. De har kopplats till rasism, strukturell diskriminering och till ett kolonialt arv som kritiker hävdar fortfarande präglar tänkande och kultur i Sverige. När Tintin ställdes i skamvrån på Kulturhusets barn- och ungdomsbibliotek i Stockholm hösten 2012 utlöstes den kanske mest uppslitande debatten hittills. Den för bokflytten ansvarige, Behrang Miri, såg i Astrid Lindgrens böcker ett uppbyggligt alternativ till Hergés kolonialt anstrukna seriealbum (DN 2012-09-25). Men hösten 2014 blossade ånyo en diskussion upp, denna gång ironiskt nog med anledning av att just Pippi Långstrumps pappa omtalas som ”negerkung”.


Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist