Ekonomi

Staten tar risken och riskkapitalisterna vinsten

Entreprenörsstaten
Mariana Mazzucato

Karneval
326 sidor
ISBN 9789187207549

| Respons 5/2016 | Låst recension | 6 min läsning

En stor styrka i Mariana Mazzucatos bok är redovisningen av statens omfattande roll i kunskaps- och innovationsekonomin. Hon ger också ett viktigt bidrag till diskussionen om riskkapitalets vinster är berättigade när det är staten som ofta tar de stora riskerna. Men hon är också ensidig. Om marknaden inte alltid fungerar så gör staten det inte heller.

I sin internationellt mycket uppmärksammade bok Entreprenörsstaten – Så skapade staten smarta telefoner och andra epokgörande innovationer ifrågasätter den italiensk-amerikanska ekonomen Mariana Mazzucato två myter om den globala kapitalismen. För det första att staten haft en begränsad roll i de innovationsprocesser som lett fram till den informations- och kommunikationsteknologiska (IKT) revolution som sveper fram över världen sedan några decennier tillbaka. För det andra att det främst varit privata risk-kapitalister som skapat förutsättningarna för denna revolution. Därmed ifrågasätter hon själva huvudargumentet för deras enorma vinster som i många fall gjort dem superrika, nämligen att de tagit den avgörande risken. Visst har de blivit rikligt belönade! Men om de stått för riskerna, vem kan då betvivla den nytta de gjort för mänskligheten?


Lars Magnusson

Lars Magnusson är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet och medlem i Kungl. Vetenskapsakademien. Han är mest känd för sin Sveriges ekonomiska historia (1996, senaste upplaga 2016) samt internationellt för sina verk om merkantilismens teori och praktik, senast The Political Economy of Mercantilism (2015). Han har även skrivit böcker och artiklar brett om svensk och internationell ekonomisk historia. En skildring av de senaste årens ekonomiska doktriner och ekonomisk publik finns också i A Brief History of Political Economy – Tales of Marx, Keynes and Hayek (2016). Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark