»Det man vill ha är ju en förnimmelse av någonting som går utöver det vanliga«
Nu släpps det andra avsnittet av Responspodden, ett samtal om astronomen Bengt Gustafssons bok om beröringspunkterna mellan modernistisk konst och modern fysik.
Det datoriserade folkhemmet
Författarna ger en fin överblick över hur datorerna formade Välfärdssverige, men 1950- och 1960-talets satsningar förklarar inte Sveriges nuvarande ställning inom den globala IT-branschen.
Ett racerlopp genom seklerna
Latinet bärs upp av eldsjälar som förstått värdet av ett kulturspråk. Karin Westin Tikkanen tar oss med på en lärd språkhistorisk vandring som hade tjänat på ett lugnare tempo.
Han visade vägen för barns rättigheter
Janusz Korczaks idéer om barn är fortfarande relevanta. En ny biografi väver samman hans olika roller som pedagog, läkare, aktivist och judisk intellektuell.
Mer flit än sysslolöshet i 1700-talets vardagsliv
En rikt illustrerad essäsamling med djupdykningar i aristokratins lyxkonsumtion, middagsbjudningarnas intrikata värld och det allestädes närvarande handarbetet.
I patientmötet blottläggs den psykiska ohälsans historia
Historikern Cecilia Riving skildrar uppkomsten av det moderna patientmötet och dess betydelse för förståelse och behandling av psykiskt lidande.
Gallisk självöverskattning eller europapolitisk vitamininjektion?
Forskning och högre utbildning har utvecklats till ett av EU:s mer framgångsrika integrationsprojekt.
Antikens fiendebilder kastar skuggor över vår samtid
Paul Linjamaa visar hur motbilder till oss själva etablerats i historiska sammanhang där den kristna kyrkan spelat en central roll.
Långa perspektiv på en grannlaga relation
De svenska och finska medlemskapen i Nato kastar ett sentida ironiskt ljus över fredsfördraget i Fredrikshamn 1809.
Visar sida 1 av 5