Romersk retorik med kulturhistoriskt värde

De romerska historieskrivarna förhöll sig ofta fritt till sanningen. Magnus Wistrands nyöversatta tal hämtade ur deras efterlämnade verk ger dock inblickar i romersk mentalitet och kulturhistoria.

Matbordet som fönster till svensk historia

Richard Tellströms bok om svensk matkultur under 800 år erbjuder rika insikter i ett ämne som i hög grad har format oss och vår syn på oss själva.

Tjugotalets spegelbild inger hopp och förtvivlan 

Historikerna Klas-Göran Karlsson och Kim Salomon fångar dubbelheten i 1920-talet i en lärorik genomgång, men sätter punkt alldeles för snabbt.

»Det man vill ha är ju en förnimmelse av någonting som går utöver det vanliga«

Nu släpps det andra avsnittet av Responspodden, ett samtal om astronomen Bengt Gustafssons bok om beröringspunkterna mellan modernistisk konst och modern fysik.

Det datoriserade folkhemmet

Författarna ger en fin överblick över hur datorerna formade Välfärdssverige, men 1950- och 1960-talets satsningar förklarar inte Sveriges nuvarande ställning inom den globala IT-branschen.

Ett racerlopp genom seklerna

Latinet bärs upp av eldsjälar som förstått värdet av ett kulturspråk. Karin Westin Tikkanen tar oss med på en lärd språkhistorisk vandring som hade tjänat på ett lugnare tempo.

Han visade vägen för barns rättigheter

Janusz Korczaks idéer om barn är fortfarande relevanta. En ny biografi väver samman hans olika roller som pedagog, läkare, aktivist och judisk intellektuell.

Mer flit än sysslolöshet i 1700-talets vardagsliv

En rikt illustrerad essäsamling med djupdykningar i aristokratins lyxkonsumtion, middagsbjudningarnas intrikata värld och det allestädes närvarande handarbetet.

I patientmötet blottläggs den psykiska ohälsans historia

Historikern Cecilia Riving skildrar uppkomsten av det moderna patientmötet och dess betydelse för förståelse och behandling av psykiskt lidande.

Visar sida 1 av 6