
Det moderna historiemedvetandets eviga skugga
Peter Josephsons ovanligt stimulerande bok om historielöshetens skiftningar i tid och rum inbjuder till en fördjupad reflektion över vår inställning till det förflutna.

Landet som varken är lagom eller mellanmjölk
Katarina Barrling ifrågasätter idén om att Sverige är världens mest sekulariserade land i en perspektivrik och engagerande bok med alltför yvig begreppsanvändning.

Jacob Wallenberg var inte nazist men närde samma önskan om att utrota kommunismen
Det är viktigare än någonsin för historiker att svära i kyrkan, menar Werner Schmidt i en kommentar till recensionen av hans bok om Sverige och Förintelsen. Mattias Tydén svarar direkt.

Ofullständig bild av motsägelsefull diktator
En ny biografi ger inblickar i en del mindre kända sidor av personen Mussolini men det förblir en gåta hur han och fascistpartiet kunde få den makt de fick.

Svaga belägg för gemensam tysk-svensk kamp för »Neuropa«
Werner Schmidt sällar sig till raden av historiker som behandlat Sveriges relationer till Nazityskland. Hans provokativa historiebygge vilar dock på tvivelaktiga premisser.

Myllrande mosaik där helheten försvinner
Olav Wiströms bok om fin de siècle ger en splittrad läsupplevelse trots författarens goda kännedom om perioden.

Ekonomisk kalkyl vägledde blomsterkungen
Lisbet Rausing visar hur Carl von Linné strävade efter att göra Sverige självförsörjande i efterdyningarna av stormaktstidens territoriella förluster.

Mediehistorisk arkeologi med vida användningsområden
Johan Klingborgs uppslagsrika kartläggning av filmmediets inverkan på 1930-talets litteratur ger ny innebörd åt kanoniserade författarskap.

Rusupplevelser som språkliggör människans psykiska lidande
Isabelle Ståhl har skrivit en medryckande och mångbottnad avhandling som ger betydelse åt Weimarrepublikens konstnärliga experimentalkultur.
Visar sida 1 av 9