Hållbarhetsmålen har alltmer urvattnats och politiserats

Peter Berglez undrar vad som händer med hållbarhetsmålen i det rådande politiska landskapet och argumenterar för de bakomliggande idéernas potential.

En begreppslabyrint att förirra sig i

Mike Enocksson kartlägger det högerradikala ideologiska landskapet han lämnat bakom sig.

Sverige måste överge sin naiva människosyn och osunda tillit

Kriminaliteten tränger allt djupare in i samhällets bärande institutioner. Kay Glans har läst en rad nya böcker i ämnet och efterlyser en nykterhetsrörelse mot normlösheten.

Biståndets framtid i prövningarnas tid

Världen behöver mer bistånd och globalt samarbete. Göran Holmqvist, tidigare avdelningschef på Sida, försvarar biståndsdevisen »solidaritet och upplyst egenintresse«.

Rättsstaten urholkar inte folkets makt

Torbjörn Nilsson skriver lärorikt om moderna författningspolitiska förändringar i Sverige, men hans beskrivning av spänningen mellan folksuveränitet och rättsstat är missvisande.

Saknaden efter en hembygd som förändrats

Stefan Svallfors bok om återvändandets problematik fångar den självvalda förlust som ligger i att fly sitt eget ursprung.

Karismatiska auktoriteter formade Europa 

Ian Kershaw ger insiktsfulla porträtt av europeiska ledare men lyckas inte förmedla några allmängiltiga principer bakom maktutövning och auktoritet.

En malström av död, våld och elände

Magnus Ranstorps bok om Hamas vilar på gedigna kunskaper men hade gärna fått fördjupa sig ytterligare i den söndring och transformation som pågår i regionen.

Framtidsministerium med rätt att döda

Kim Stanley Robinsons science fiction-roman har hyllats som en modern klassiker som visar en framkomlig väg ut ur klimatkrisen. Torbjörn Elensky har läst den och är inte övertygad.

Visar sida 1 av 13