I Fokus | Mångkulturalism

Det finns alternativ till nationalismen

| Respons 2/2012 | Låst artikel | 23 min läsning

Det har hävdats att multikulturalismen är död, fast det är inte klart vad som menas eller vad som ska komma i dess ställe. Europa har en beprövad modell för hur minoriteter ska kunna leva ihop, samförståndsdemokratin, men det politiska etablisse­manget har inte inviterat Europas muslimer att delta. Indien är kanske inte ett exempel på en perfekt fungerande samförståndsdemokrati, men gör ändå tydligt att denna modell har mycket att erbjuda. Den visar att det finns alternativ till nationalismen.

När jag för tio år sedan avslutade en attitydundersökning i Indien fick jag en rad intressanta forskningsresultat om vad som gör att medborgare i fattiga miljöer accepterar att meningsmotståndare har samma rättigheter som de själva. Sådana miljöer har studerats alltför lite med toleransproblematiken i fokus. Resultaten gav impulser till ett nytt forskningsprojekt om politisk tolerans, men i Sverige var detta ämne långt ifrån etablerat. Hur skulle ”toleransstudier” marknadsföras visavi anslagsgivarna? Det var vad jag tänkte på när jag återvände till New Delhi efter fältarbetet i delstaten Madhya Pradesh. Jag klev ur taxin vid YMCA och förväntade mig som vanligt en glad hälsning från portvakten Mr. Singh. Men han såg bekymrad ut och sade något om att det skett en stor olycka med ett flygplan och att jag borde gå till rummet och sätta på teven. Jag gjorde det och nåddes då av nyheterna om attackerna mot World Trade Center och Pentagon.

Publ. i Respons 2/2012 558
I FOKUS | Mångkulturalism

Sten Widmalm

Sten Widmalm är professor i statskunskap vid Uppsala universitet. Han medverkar regelbundet i svensk debatt i politik- och forskningsfrågor i bland annat Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenskan och – såklart – i Respons. För närvarande ansvarar han för två forskningsprojekt: TOLEDO-projektet som handlar om politisk tolerans och som beskrivs i den nyutkomna boken Political Tolerance in the Global South – Images from India, Pakistan and Uganda, och Persona-projektet, som handlar om krishantering i EU. Dessutom har Sten Widmalm, tillsammans med Peter Oscarsson, gjort en fotoutställning med namnet ”Images of the Global South”. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa artiklar

  1. Klassikern
    Tröstlös pessimist, moralist och sann manierist
    Tacitus (cirka 55–120 e. Kr.) skildrade den tid när det kejserliga...
  2. I Fokus | Sverige under kriget
    Något har gått snett i den svenska synen på andra världskriget
    Synen på den svenska samlingsregeringens agerande mot Nazityskland har de senaste...
  3. I Fokus | Integrationsdebatt
    De integrationspolitiska utredningarna som kulturkrig
    Invandring och integration har blivit så laddade frågor att många forskare...
  4. Analys/Reportage
    Varför vänstern har så svårt att se antisemitism hos invandrargrupper
    Myten om global judisk makt är antisemitismens kärna. I Sverige har...
  5. I Fokus | Meningslös och menlös forskning
    Refuserad på grund av hudfärg
    Vilka risker finns det när den sociala och politiska aktivismen blir...