Politik & samhälle

Anekdotiskt om mångfald i arbetslivet

Den besvärliga mångfalden
Qaisar Mahmood

Fri Tanke
141 sidor
ISBN 9789188589293

| Respons 5/2019 | Låst recension | 7 min läsning

Qaisar Mahmood argumenterar för en funktionell mångfald där människors skilda erfarenheter prioriteras. Detta kommer i sin tur leda till demografisk mångfald i både arbetslivet och samhället i stort. Men argumenten är dåligt underbyggda och boken påminner mer om en inspirationsföreläsning i ledarskap än ett intressant bidrag till diskussionen i ämnet. 

När Utbildningsradion (UR) utlyste två tjänster i februari 2016 blev annonstexten inom kort föremål för en intresseväckande debatt. UR hade letat efter medarbetare med erfarenhet av att ”rasifieras som afrosvensk/afrikasvensk”. Med andra ord föreföll de sökandes hudfärg vara ett av urvalskriterierna. Några månader senare fälldes public service-bolaget av Diskrimineringsombudsmannen (DO) eftersom annonstexten bröt mot diskrimineringslagen. Det är ”ganska tydligt att man är ute efter någon som har mörk hudfärg”, kommenterade Martin Mörk (sic!) beslutet, dåvarande enhetschef på DO. UR:s programchef vid denna tid menade däremot att syftet med rekryteringen är att ”vara relevanta för hela Sverige och vi menar allvar med vår Sverigespegling. Därför söker vi människor med skilda bakgrunder, åldrar, kön och erfarenheter.” 

Publ. i Respons 5/2019
I FOKUS | Det ojämlika Sverige
Relaterat
Debatt

Det behövs ett större ”vi”

 Att människor delar in sig i grupper om ”vi” och ”dom” är naturligt och inte detsamma som hat eller förakt mot de andra. För att ta oss vidare i diskussionen...


Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark