Konstarterna & medier

Återskapa redaktionen i den digitala offentligheten

Framtidens kritik – Två essäer
Axel Andersson & Alexander Svedberg

Ariel
158 sidor
ISBN 9789187605345

| Respons 4/2018 | Låst recension | 8 min läsning

Denna bok är ett välkommet bidrag till diskussionen om kritiken eftersom den försöker blicka framåt. Axel Andersson hävdar att digitaliseringen har skapat en ny situation, inte minst genom att automatisera urvalet av vad vi tar del av. Han pläderar därför för en revitalisering av redaktionen. Alexander Svedberg undersöker hur Augmented Reality (AR) kan bidra till kritiken, men frågan är om inte AR är mest intressant för förlagens marknadsföring. 

I början av 2018 blossade en infekterad debatt upp på de svenska dags- och kvällstidningarna om den samtida litteraturkritikens belägenhet. Startskottet var en artikel i Aftonbladet med rubriken ”Den vikande kritiken”, i vilken Carl-Michael Edenborg presenterade empiriska belägg för att den svenska kritiska offentligheten krympt avsevärt under perioden 2007–2017. I stället för seriöst syftande litteraturkritik domineras kultursidorna av ytliga författarintervjuer, krönikor och boklistor, hävdade han. Svaren lät inte vänta på sig. I strid ström avfärdade kulturredaktörer och andra aktörer verksamma på det litterära fältet Edenborgs slutsats, som man hävdade var alltför grovt tillyxad. 


Christian Lenemark

Christian Lenemark är lektor i litteraturvetenskap med inriktning mot medier och redaktionell praktik vid Göteborgs universitet. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark