Konstarterna & medier

Efter tingsten spriddes makt och ansvar ut

Makten över åsikterna
Svante Nycander

Atlantis
192 sidor
ISBN 9789173537117

| Respons 5/2014 | Låst recension | 8 min läsning

När Tingsten avgick som chefredaktör för Dagens Nyheter efterträddes han av Olof Lagercrantz och Sven-Erik Larsson. Maktkampen mellan dessa helt olika publicister komplicerades ytterligare av att ägarna ingrep i det dagliga arbetet. Nycanders bok är till stora delar en biografi om Larsson, men läsaren blir inte övertygad om dennes storhet.

I pjäsen med titeln Ansvaret är vårt på Stadsteatern i Stockholm spelar Robert Fux rollen som Herbert Tingsten under ett avgörande moment i Dagens Nyheters historia. Tidningens chefredaktör och en av Sveriges ledande opinionsbildare tog ställning i pensionsstriden och kom fram till att tidningen inte skulle stödja Folkpartiet i valet 1958. Tidningens ägare bestämde sig då för att inte förnya kontraktet. Tingsten avgick 1959.


Olof Petersson

Olof Petersson är statsvetare och har bland annat varit professor vid Uppsala universitet och forskningsledare vid Studieförbundet Näringsliv och Samhälle. Han ledde i slutet av 1980-talet den stora Maktutredningen. Olof Petersson har författat en rad läroböcker i statskunskap, bland annat om förvaltningspolitik, kommunalpolitik, nordisk politik och europeisk politik. Han har också skrivit biografier över statsvetarna Jörgen Westerståhl och Herbert Tingsten. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark