Historia

En ekonomisk och politisk förståelse av ätten Medici

Medici
Göran Hägg

Norstedts
303 sidor
ISBN 9789113059846

| Respons 2/2015 | Låst recension | 9 min läsning

Göran Häggs bok om släkten Medici är lärd och insiktsfull. Stilen är snärtig och han vet hur man levererar anekdoter. Den historiska analysen är bristfällig men Hägg kan å andra sidan göra de ekonomiska modeller som Medici använde sig av begripliga.

Berättelsen om Medicis uppgång är en fascinerande historia som väckte beundran redan i sin samtid. Från att ha varit en obetydlig släkt på den toscanska landsbygden, främst knuten till byn Cafaggiolo, blev Medici en välbeställd borgarsläkt i Florens på 1200-talet. Med hjälp av handel och bankaffärer svingade sig ätten upp till att bli en av Europas rikaste familjer. Under nästan tre och ett halvt århundrade – 1434–94, 1512–27 och 1530–1737 – styrde Medici Florens. Den som ville träffa avtal med Florens fick först besöka Medicis palats i staden, därefter den officiella statsförvaltningen. Medicis insats som kulturmecenat under 1400- och 1500-talet spelade en viktig roll för utvecklandet av den italienska renässanskonsten. Deras betydelse inte bara för Florens utan också för hertigdömet Toscana och resten av Italien kan inte nog framhållas. Bland ättens medlemmar finns bland annat fyra påvar och två drottningar. Om denna inflytelserika och extremt förmögna ätt har författaren, debattören och litteraturdocenten Göran Hägg nu skrivit en introducerande bok.


Bo Eriksson

Bo Eriksson forskar i historia vid Stockholms universitet och är redaktör för Historisk tidskrift. Han har skrivit flera uppmärksammade böcker, bland annat Den svenska adelns historia (2011), Monster – En världshistoria om det skrämmande (2016) och Sturarna – Makten, morden, missdåden (2017). Han skriver gärna om äldre tiders historia med särskild inriktning mot idéer, kultur och symboler. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark