Historia

En grekisk stadsstat på marsch

Anabasis
Xenofon (Övers. Ingemar Lagerström)

Norstedts
304 sidor
ISBN 789113055718

| Respons 3/2014 | Låst recension | 9 min läsning

Xenofon tillhörde kretsen av unga män kring Sokrates och blev sedermera en mångsidig författare. I Anabasis skildrade han sin ungdoms stora upplevelse, när han deltog i en grekisk legohärs återtåg genom det persiska riket. Nu föreligger denna dramatiska berättelse i en ny svensk översättning.

Jag har svårt att tänka mig en innehållsligt och formuleringsmässigt mera spännande antik grekisk text än Xenofons Anabasis (gr. "uppmarsch"/"marsch till det inre av landet"). Så har omdömet om denna skrift från det tidiga 300-talet f. Kr. inte alltid varit. Meningarna har gått och går fortfarande isär om vad som har kallats "en indianbok" (Vilhelm Ekelund), det vill säga för den generationen en spännande äventyrsskildring för pojkar och, motsvarande, "en grekisk äventyrsbok" (Emil Zilliacus i en uppsats i Lans och lyra 1933). För många har den uppfattats som en språkligt något träaktig och litterärt kanske undermålig text som man ska tvinga sig igenom när man lär sig antik grekiska – en text som efterlämnar främst minnet av ofta upprepade formuleringar som: "Härifrån tågade han [den persiske prinsen Kyros] under två dagsmarscher tio parasanger ["persiska mil" motsvarande ca 5,55 km] till Thymbrion, en folkrik stad". Andra, flera bland mina egna studenter under årens lopp, har dock tyckt att Anabasis är bland det mest fängslande och gripande de någonsin läst inom den grekiska litteraturskatten.


Eva-Carin Gerö

Eva-Carin Gerö är professor i antik grekiska vid Stockholms universitet. Hon skriver gärna om det som är marginaliserat, annorlunda och som ger nya perspektiv på såväl antiken som vår egen samtid. Hon har bland annat skrivit Grekiska – Språket, kulturen, myterna och Grekisk Eros – Kärlek och sexualitet i det antika Grekland. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark