Ekonomi

Försök att tänka på nya sätt om ekonomi

Donutekonomi – Sju principer för en framtida ekonomi
Kate Raworth

Daidalos (översättning Linus Kollberg)
402 sidor
ISBN 9789171735294

| Respons 4/2018 | Låst recension | 9 min läsning

Ekonomen Kate Raworth visar hur man ska kunna både bekämpa fattigdomen och skapa en hållbar värld. Liksom Muhammad Yunus, som tidigare fått Nobels fredspris och är aktuell med en ny bok om så kallade sociala företag, bryter hon med de tankemodeller som fortfarande dominerar bland ekonomer. Även om det finns åtskilligt att inte hålla med om i båda böckerna, får de läsaren att se frågor i nytt ljus.

När världen slöt upp bakom FN:s nya globala mål 2015 var syftet inget mindre än att skapa en bättre värld. De sjutton målen i Agenda 2030 handlar om att utrota fattigdomen och att ge alla tillgång till grundläggande rättigheter som utbildning, sjukvård och rent vatten, men också om att skapa fredligare samhällen och minska ojämlikheten. Målet är att skapa en hållbar värld till år 2030. Även om det skett enorma förbättringar på de flesta områden de senaste 25 åren är världen långt ifrån målbilden. Medan klimatfrågorna blir allt hetare fortsätter omkring 800 miljoner människor att leva i extrem fattigdom och ojämlikheten i många länder är skriande. 


Victoria Veres

Victoria Veres är skribent och nationalekonom inriktad på utvecklingsekonomi, associerad till Utrikespolitiska institutets program för global politik och säkerhet. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark