Historia

Fortfarande oklart varför Malin Matsdotter dömdes hårdast

Häxmodern – Berättelsen om Malin Matsdotter (övers. Ann-Christine Relander)
Marko Lamberg

Natur & Kultur / SLS Varia
351 sidor
ISBN 9789127171527

| Respons 2/2021 | Låst recension | 9 min läsning

Marko Lambergs bok om häxprocesserna i Stockholm 1676–1677 och Malin Matsdotters öde visar prov på en imponerande källbearbetning. Läsaren får nya ingångar i ett skrämmande universum som till synes aldrig upphör att fascinera. Den centrala tesen om rättegångarnas förankring i frågor om etnicitet, kultur och språkförbistringar förblir dock oprövad i studien.

De svenska trolldomsrättegångarna under 1600-talet har förfärat och fascinerat sedan tiden de rasade och forskningen har sedan dess tagit sig an dem ur en mängd perspektiv; de anklagade har kartlagts liksom anklagarna, de straffrättsliga dimensionerna har nagelfarits, de teologiska aspekterna har betonats, liksom de sociala, genusvetenskapliga och mentalitetshistoriska. Professor Marko Lamberg, docent i nordisk historia vid Tammerfors universitet och i gemenskaps- och samfundshistoria vid Jyväskylä universitet, tar i sin nyutkomna bok Häxmodern – Berättelsen om Malin Matsdotter ett nytt grepp om de dramatiska häxprocesserna i Stockholm åren 1676–77, nämligen att kultur- och språkskillnader spelade en avgörande roll för domarna som fälldes. Av de nio kvinnor i Stockholm som dömdes till döden, dömdes Malin Matsdotter hårdast av alla. Enligt Marko Lamberg hängde det ihop med att hon var finska.

Relaterat

Monster följer samma mönster i hela världen

Historikern Bo Eriksson har gjort en imponerande, populär sammanställning av utbudet av monster från förhistorien fram till i dag. Med sin geografiska spännvidd blir boken en förtäckt världshistoria, vilket inte...


Annika Sandén

Annika Sandén är docent i historia och författare. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark