Historia

Fortfarande oklart varför Malin Matsdotter dömdes hårdast

Häxmodern – Berättelsen om Malin Matsdotter (övers. Ann-Christine Relander)
Marko Lamberg

Natur & Kultur / SLS Varia
351 sidor
ISBN 9789127171527

| Respons 2/2021 | Låst recension | 9 min läsning

Marko Lambergs bok om häxprocesserna i Stockholm 1676–1677 och Malin Matsdotters öde visar prov på en imponerande källbearbetning. Läsaren får nya ingångar i ett skrämmande universum som till synes aldrig upphör att fascinera. Den centrala tesen om rättegångarnas förankring i frågor om etnicitet, kultur och språkförbistringar förblir dock oprövad i studien.

De svenska trolldomsrättegångarna under 1600-talet har förfärat och fascinerat sedan tiden de rasade och forskningen har sedan dess tagit sig an dem ur en mängd perspektiv; de anklagade har kartlagts liksom anklagarna, de straffrättsliga dimensionerna har nagelfarits, de teologiska aspekterna har betonats, liksom de sociala, genusvetenskapliga och mentalitetshistoriska. Professor Marko Lamberg, docent i nordisk historia vid Tammerfors universitet och i gemenskaps- och samfundshistoria vid Jyväskylä universitet, tar i sin nyutkomna bok Häxmodern – Berättelsen om Malin Matsdotter ett nytt grepp om de dramatiska häxprocesserna i Stockholm åren 1676–77, nämligen att kultur- och språkskillnader spelade en avgörande roll för domarna som fälldes. Av de nio kvinnor i Stockholm som dömdes till döden, dömdes Malin Matsdotter hårdast av alla. Enligt Marko Lamberg hängde det ihop med att hon var finska.

Relaterat

Monster följer samma mönster i hela världen

Historikern Bo Eriksson har gjort en imponerande, populär sammanställning av utbudet av monster från förhistorien fram till i dag. Med sin geografiska spännvidd blir boken en förtäckt världshistoria, vilket inte...


Annika Sandén

Annika Sandén är docent i historia och författare. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark