Ekonomi

Marknadsvärden letar sig in i hela tillvaron

Vad som inte kan köpas för pengar
Michael J. Sandel

Daidalos
247 sidor
ISBN 9789171734433

| Respons 5/2015 | Låst recension | 8 min läsning

En viktig poäng i boken är att skilja mellan marknaden som system för att producera varor och tjänster och ett marknadssamhälle i vilket marknadsvärden letar sig in i samtliga livsområden. Men diskussionen om vilka alternativen till marknadslösningar är hade behövt utvecklas och tesen att marknaden undergräver demokratin är svagt underbyggd.

Den kände filosofiprofessorn Michael J. Sandels senaste bok är en kritisk genomgång av marknadsekonomin i dag och dess sätt att fungera i det moderna – främst amerikanska – samhället. Sandel, vars introduktion till moralfilosofi är en av de mest populära grundkurserna vid Harvarduniversitetet och vars föreläsningar har mer än sex miljoner tittare på YouTube, blandar filosofens ifrågasättande med ett populärvetenskapligt patos som gör boken lättillgänglig. Den är även fylld av anekdoter som de flesta kan ta till sig och nicka igenkännande till.


Karl Wennberg

Karl Wennberg är professor i företagsekonomi vid Linköpings universitet. Han har skrivit ett stort antal böcker, artiklar och texter om bland annat entreprenörskap och dess roll i samhället, demografi i företag, samt kritiska texter om universitetens roll i den kunskapsintensiva ekonomin. Mer information finns på hans hemsida (https://www.iei.liu.se/ias/medarbetare/wennberg-karl/presentation?l=sv). Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark