
Matnyttig antologi om livet på en Biskopsgård
Biskop Brasks måltider
Madeleine Bonow, Magnus Gröntoft, Markus Lindberg & Sofie Gustafsson (red.)
Atlantis
352 sidor
ISBN 9789173538282
Biskop Brasks bevarade matordning från 1500-talets början är en av de viktigaste källorna till nordisk och europeisk mathistoria. Denna väl sammanhållna antologi låter oss dimpa rakt ner i vardagslivet på biskopsgården, men den belyser också tidens livsmedelsförsörjning i vid bemärkelse.
Rökt fårkött och hirsgröt, lättsaltad svinrygg och lättsaltad lax med gammelost – det låter som hämtat från menyerna på Fäviken, Noma eller någon av de andra restauranger som håller den nordiska matens fana högt. Men rätterna serverades hos biskopen i Linköping omkring 1520 som en typisk måndagskvällsvard.
Logga in på Respons
Här kan du som prenumerant logga in för att ta del av allt material på webben.
Ur samma nummer
-
Historia
Institutionen som övervakningscell och tillflyktsort
Inspärrad Roddy Nilsson & Maria Wallström (red.) -
Konstarterna & medier
Svindlare, mecenat och Nietzschean
Ernest Thiel – Pengar & passion Lars Ragnar Forssberg -
Essä
Motröster vid stambordet i Obermaier
Om cowboys, kusinerna från landet och den östtyska konsten Östtysk konst... -
Utbildning
Förändrar bilden av den svenska opinionen mot nazismen
Utmaningarna mot demokratins skola Per Höjeberg
Mest lästa recensioner
-
Ekonomi
Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson -
Filosofi & psykologi
Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson -
Filosofi & psykologi
En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark