Historia

Matnyttig antologi om livet på en Biskopsgård

Biskop Brasks måltider
Madeleine Bonow, Magnus Gröntoft, Markus Lindberg & Sofie Gustafsson (red.)

Atlantis
352 sidor
ISBN 9789173538282

| Respons 5/2016 | Låst recension | 10 min läsning

Biskop Brasks bevarade matordning från 1500-talets början är en av de viktigaste källorna till nordisk och europeisk mathistoria. Denna väl sammanhållna antologi låter oss dimpa rakt ner i vardagslivet på biskopsgården, men den belyser också tidens livsmedelsförsörjning i vid bemärkelse.

Rökt fårkött och hirsgröt, lättsaltad svinrygg och lättsaltad lax med gammelost – det låter som hämtat från menyerna på Fäviken, Noma eller någon av de andra restauranger som håller den nordiska matens fana högt. Men rätterna serverades hos biskopen i Linköping omkring 1520 som en typisk måndagskvällsvard.


Gunilla Kinn Blom

Gunilla Kinn Blom är Master of International Affairs (Columbia University) med inriktning på mänskliga rättigheter och internationellt företagande samt fil. kand i journalistik och arkitektur, och har även studerat statsvetenskap, språk och humaniora i Sverige och Italien. Hon har arbetat som frilansjournalist och utrikesreporter sedan 1995 och var 2003–2011 TT:s medarbetare i New York, med specialområden som internationell politik, utvecklingsfrågor, mänskliga rättigheter, journalistik, företagande, arkitektur och stadsplanering, kultur, Haiti, USA, Kina samt mat, dryck och restaurangliv. Hon driver i dag med sin man AB Edward Blom & Co, där de arbetar med mathistoria, kokböcker och tv-program. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark