Politik & samhälle

På spaning efter det Sverige som nu tar form

Landet där vad som helst kan hända
Lars Åberg

karneval
250 sidor
ISBN 9789188729101

| Respons 4/2018 | Låst recension | 10 min läsning

Lars Åberg tillhör en generation som minns det Sverige som fanns en gång och det gör att hans undersökning om det Sverige som håller på att ta form får en djupare fond. Den stora frågan i boken är det migrationspolitiska komplex som nu påverkar hela samhällsdebatten och det är framför allt politiker och medier som står i fokus för hans kritik. Åberg är något viktigt på spåren, men bokens svaghet är dess spretighet.

När jag läser Lars Åbergs senaste bok Landet där vad som helst kan hända frammanas i mitt inre två andra böcker. Den ena är Evelyn Waughs roman En förlorad värld, i vilken huvudpersonen Charles Ryder under kriget tänker tillbaka på sina studentdagar i 1920-talets Oxford, sina sommarvistelser på godset Brideshead och tecknar en bild av de värderingar och den värld som gått förlorad. Den andre är George Orwells Vägen till Wigan Pier från 1937, en skildring av arbetarklassens villkor i norra England och samtidigt en svidande uppgörelse med både medelklassen och dåtidens socialister. 


Jens Stilhoff Sörensen

Jens Stilhoff Sörensen är docent och lektor i globala studier vid Göteborgs universitet samt forskare vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (IDSP) i Stockholm. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark