Historia

Skräcken för ryssen som styr vår säkerhetspolitik

Björnen kommer! – Om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag
Mattias Göransson

Offside Press
413 sidor
ISBN 9789185279517

| Respons 5/2018 | Låst recension | 9 min läsning

I sin bok visar journalisten Mattias Göransson hur svensk rädsla för en rysk invasion har skapat en irrationell syn på säkerhet. Trots att han är framgångsrik i sitt syfte tenderar framställningen att bli ensidig. Den sovjetiska och ryska underrättelseverksamheten reduceras alltför okritiskt till svenska hjärnspöken.

Rysslands militära intervention i Ukraina och annekteringen av Krimhalvön våren 2014 har väckt minnen från kalla kriget. USA och EU reagerade på den ryska aggressionen med omfattande sanktioner. I sitt anförande på säkerhetskonferensen i München i februari 2016 beskrev den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev situationen som ett nytt kallt krig. ”Ibland blir jag förvirrad: är detta år 2016 eller 1962?”, sade Medvedev. Samma sak undrar journalisten Mattias Göransson i sin reportagebok Björnen kommer! – Om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag. Göransson är chefredaktör för tidskriften Filter och den nya boken är en uppföljning av det uppmärksammade reportaget ”Den svenska trollfabriken”. Det var en reaktion på vad han ansåg vara återkomsten av ”vanföreställningarnas anatomi” under ubåtsjakten i Stockholms skärgård 2014. 


Aryo Makko

Aryo Makko är professor i historia och föreståndare för Hans Blix centrum för de internationella relationernas historia vid Stockholms universitet. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark