Politik & samhälle

Svenska modellens uppgång och kris

Klass, allianser och välfärdsstat – Analys och teori i arbete 1967–2021
Göran Therborn

Arkiv förlag/A-Z förlag
407 sidor
ISBN 9789179243647

| Respons 2/2022 | Låst recension | 6 min läsning

Göran Therborn har under sju decennier kritiskt granskat de svenska samhällsförhållandena. Nu finns ett urval texter från denna långa verksamhet samlade. För den som vill förstå den svenska socialdemokratins uppgång och problem i dag finns ingen bättre följeslagare än Therborn.

Sverige och den svenska erfarenheten är ett framträdande tema i den samhällsvetenskapliga litteraturen, även den internationella. Sverige är alldeles uppenbart mer intressant än andra halvstora europeiska stater och har varit det länge. Intresset började med den svenska medelväg som trampades upp i trettiotalets sociala och politiska oreda. Det fortsatte med det osedvanligt långa maktinnehav som svensk socialdemokrati fick och hur det konsoliderades med kohandel och pensionsöverenskommelser. Den svenska modellen, som den kom att kallas, med centrala förhandlingar och arbetsfred, var ytterligare en bidragande faktor. Hur kunde världens starkaste fackföreningar samverka så smidigt med det mest maktkoncentrerade näringslivet i världen? Välfärdsstaten, det andra benet i den svenska modellen, var ytterligare något som fångade uppmärksamheten, med dess allt bredare och mer ambitiösa program för jämställdhet, barnomsorg, skola och en rad andra insatsområden. Litteraturen fick en ny skjuts framåt av de fördjupade experimenten med 1970-talets löntagarinflytande och arbetsplatsdemokrati, kontroversiella i riket men föremål för beundran utomlands. 

Publ. i Respons 2/2022
I FOKUS | Medvetandets gåta
Relaterat
Krönika

Dags för ett nytt svenskt moderniseringsprojekt?

Utan att vi precis planerat det har detta nummer till stor del kommit att handla om Sverige från 1800-talet och framåt. Det gäller uppenbart temat, i vilket Erik Bengtsson påminner...


Mats Benner

Mats Benner är professor i forskningspolitik vid Lunds universitet. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark