Konstarterna & medier

Trollar fram förbisedda aspekter av historien

Trolleri som konst och kultur
Per Eklund

Carlsson
475 sidor
ISBN 9789173317719

| Respons 2/2017 | Låst recension | 8 min läsning

Per Eklunds bok om trolleriets historia bygger på den erfarne trollkonstnärens entusiasm och specialkunskaper och är sprängfylld med intressanta exempel. Boken belyser fascinerande aspekter av social- och kulturhistoria, inte minst när det gäller de marginaliserade gruppernas betydelse.

Det är inte så många trollkarlar på tv som det brukade vara. Jag minns hur det under min uppväxt, gärna kring julhelgerna och speciellt – inbillar jag mig – på dansk tv, sändes storslagna föreställningar med allt från David Copperfield och Siegfried och Roy till Joe Labero och Johnny Lonn. Men de storslagna magiföreställningarnas tid tycks vara förbi. Vad kan det bero på? Har vi genomskådat något? När man i dag tittar på gamla klipp av när David Copperfield trollar bort Frihetsgudinnan eller Siegfried och Roy trollar bort sina tigrar är det tydligt att denna typ av underhållning tillhör en svunnen tid. Även om det alltid kommer att finnas Las Vegas-föreställningar i Las Vegas har det allmänna intresset för storslaget trolleri falnat något.


Peter K. Andersson

Peter K. Andersson är forskare i historia vid Lunds universitet. Hans forskning kretsar kring 1800-talets stadsliv och vardagsliv och han är bland annat författare till böckerna Kafémänniskan (2014) och På stadens skuggsida – Människor och brott i Jack The Rippers London (2017). Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark