Historia

Väjer inte för obekväma sanningar

Museums in a time of migration – Rethinking museums’ roles, representations, collections, and collaborations
Christina Johansson & Pieter Bevelander (red.)

Nordic academic Press
262 sidor
ISBN 9789188168825

| Respons 4/2018 | Låst recension | 9 min läsning

Denna vältajmade bok är fördjupande och intressant för alla som intresserar sig för frågor om museer och migration. Artiklarna komplicerar inte minst den aktuella debatten i svenska medier, som har utgått från föreställningen om att en neutral, vetenskapsbaserad museitradition är på väg att utarmas av postmodernistisk kritik.

Bättre tajming går knappt att föreställa sig: en bok om museer i migrationernas tid, publicerad inför valåret 2018 där alla tycks springa och sparka på migrationsfrågebollen, i efterdyningarna av den museidebatt som har svallat i svenska medier sedan hösten 2016. Som ett resultat av en konferens (Museums in Times of Migration and Mobility), som skulle lägga grunden till ett nytt migrationsmuseum i Malmö och med en titel späckad med alla de rätta orden för museisektorn i vår tid, skulle den kunna avfärdas på förhand som politiskt tillrättalagd snarare än fördjupande, och massmedialt effektsökande snarare än akademiskt intressant. Men det vore ett misstag. Med undantag för någon enstaka artikel är detta en bok som är fördjupande och intressant för alla som intresserar sig för frågor om museer och migration. Den ger teoretiska och empiriska exempel från aktuell internationell forskning, tar upp och borrar djupare i svåra frågor och väjer inte för komplicerad analys och understundom obekväma svar.


Anna Källén

Anna Källén är docent i arkeologi och forskare i kritiska kulturarvsstudier vid Stockholms universitet.  Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark