Filosofi & psykologi

Vissa dygder åldras bättre än andra

Vägen till karaktär
David Brooks

Volante
393 sidor
ISBN 9789188123084

| Respons 3/2016 | Låst recension | 10 min läsning

I en tid som dyrkar jaget och fokuserar på världslig framgång är det dags att börja odla klassiska dygder som ödmjukhet, pliktkänsla och omtänksamhet. Det menar den amerikanske journalisten David Brooks, som i Vägen till karaktär vill uppmana till ett större fokus på moralisk hållning. Resultatet är både inspirerande och motsägelsefullt.

En trend verkar vara på väg att ta form i bokutgivningen. Förra året kom den danske psykologiprofessorn Svend Brinkmanns bok Stå fast (recenserad i Respons 1/2016), där författaren kritiserade självhjälpslitteraturens idéer om ständig utveckling, stark självkänsla och introspektion. 2014 släppte amerikanska filosofen Susan Neiman sin uppmärksammade Why grow up?, där hon slog ett slag för det traditionella vuxenblivandet i en tid som dyrkar ungdomens företräden. Och nu har alltså den amerikanske kolumnisten David Brooks Vägen till karaktär utkommit på svenska. I stort sett utgår alla tre titlarna från samma problemformulering: vi lever i en tid som är fixerad vid jaget, individens självförverkligande och yttre status. Detta föder en evig jakt på kortsiktig belöning och synlig framgång. I längden leder den till att människor drabbas av meningslöshet och en jojo-åkande självkänsla som helt beror av hur lyckade vi framstår just i dag. Dessutom förenas Brinkmann, Neiman och Brooks av att de söker boten i västerländsk filosofi, från Aristoteles och stoikerna till Kant och Hume. Samtliga kommer också fram till att klassiska dygder som ödmjukhet, självuppoffring och principfasthet är vad som krävs för att väga upp vår tids självförhärligande och ständiga strävan efter världslig framgång.

Relaterat

När allt är statt i förändring måste man försvara sin oföränderlighet

Den danske psykologen Svend Brinkmann vänder sig mot dagens krav på personlig utveckling eftersom vi lever i en kultur där det enda stabila är konstant förändring. Försöken att frigöra individen...


Kajsa Asplund

Kajsa Asplund är psykolog och fil. dr i företagsekonomi.

Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

  1. Historia
    Nazisternas försök att mobilisera islam
    Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
  2. Filosofi & psykologi
    Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
    12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
  3. Ekonomi
    Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
    Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
  4. Filosofi & psykologi
    En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
    Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark