Energikällorna som omformar vår civilisation

Debatten om klimatet tar sällan in det bredare perspektivet kring de omfattande samhällsförändringar som står för dörren.

Åtstramningspolitik i kapitalets tjänst?

I »Kapitalets ordning« söker Clara E. Mattei efter den ekonomiska ojämlikhetens historiska rötter. Boken är briljant, men trovärdigheten hade gynnats av mer kunskapsteori och mindre konspirationsteori.

Ekonomisk nedväxt vore ett dråpslag mot mänskligt välstånd

Den enda originella idé som presenteras i denna internationella bästsäljare är helt orimlig.

Gershom Gorenberg: Israels attack på sig självt

Ockupationen av Västbanken håller på att urholka den israeliska rättsstaten, hävdar Gershom Gorenberg i sin nya bok »The Unmaking of Israel«. Stödet till bosättarna har tvingat den israeliska statsapparaten att systematiskt kringgå sina egna grundläggande värden, säger han, och om landet inte byter kurs kommer det att gå under.

Sarah Conly: En soccer mom skakar om filosofin

Sarah Conlys bok »Against Autonomy« har blivit mycket uppmärksammad i USA. Hon ifrågasätter hela den liberala traditionens syn på individen som en rationell aktör. Hon pläderar för att staten måste träda in och hjälpa människor att nå sina långsiktiga mål.

Den förställda synen på föreställda gemenskaper

Benedict Andersons Den föreställda gemenskapen från 1983 tillskrivs stort inflytande, men har i själva verket blivit grundligt missförstådd. Det var inte Anderson som lanserade synen på nationen som en social konstruktion, och hans argument var heller inte poststrukturalistiskt. Anderson ville erbjuda en marxistiskt analys som kunde bidra till att förklara varför den nationella tillhörigheten för många var viktigare än klasstillhörigheten.

Genvägar till en kollektiv identitet

Genforskningen gör det möjligt att kartlägga folkslags genetiska förflutna och tycks kunna ligga till grund för en kollektiv identitet. Men genforskningen är lik den gamla rasbiologin genom att den betraktar människan som indelningsbar i distinkta folkgrupper.

Islamismen är ett försök att vara annorlunda än väst

Bland uttolkare i Väst har en syn på arabvärlden som oföränderlig sedan 800-talet brett ut sig men den sexuella puritanismen till exempel är ett modernt fenomen. Mycket av det som uppfattas som traditionellt är moderna försök att definiera sig som en motsats till Väst.