Svårt att avgöra varför andelen högutbildade administratörer växer på universiteten

Samhällsvetare och humanister verkar vara skickliga på att skapa jobb åt sig själva inom offentlig sektor.

Detta blir Respons sista krönika

Vi har alltid haft låga stränder, för att travestera Tomas Tranströmer. När Respons startade 2012 var ambitionen att vi efterhand skulle kunna bära våra egna kostnader genom betalande prenumeranter, en inte helt…

Ett mycket amerikanskt sätt att erövra världen på

Nordiska översättare av Amanda Gorman har hamnat i rampljuset. Och det har inte enbart varit till deras fördel.

Dags att knyta nya band mellan medier och akademi

Den 11 november anordnade Centrum för kunskapshistoria vid Lunds universitet och Sydsvenskan samtalskvällen »Ta plats i medierna, forskare!«. Utgångspunkten var bland annat en undersökning av de starka banden mellan det akademiska Lund och Sydsvenskan på 1960-talet. Denna symbios tycks ha levt kvar fram till 1990-talet, men sedan hände något. Både akademin och medierna har genomgått stora förändringar.

Studiegapet mellan inrikes och utrikes födda elever

En ny studie visar att utrikes födda elever klarar sig sämre i skolan jämfört med elever födda i Sverige, oavsett vilket mått på studieprestationer man fokuserar på. Enligt studien tycks skolsegregationen inte kunna förklara att studiegapet mellan inrikes och utrikes födda elever har vuxit. Men har författarna rätt i sin analys? Det diskuterades när rapporten presenterades vid ett seminarium anordnat av SNS i början av mars.

Frågor utan svar – Hearing om hedersbrott med riksåklagare

I juli i år tillsatte regeringen en utredning som ska se över straffrätten när det gäller hedersrelaterat våld och förtryck. Med syfte att berätta om hur arbetet med utredningen går samt ge forskare, organisationer och politiker möjlighet till inspel inför den fortsatta processen anordnade Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) i början av november en hearing med Petra Lundh.

Duktiga flickor och lågutbildade pojkar

Flickor och unga kvinnor studerar både mer och längre än jämnåriga killar. De presterar även generellt bättre och väljer i högre utsträckning att vidareutbildning efter grundskola och gymnasium. Två nya böcker behandlar detta framväxande betygs- och utbildningsgap.

Vad är egentligen mångfald?

Det svenska kulturarvet splittras av identitetspolitik och det kan på sikt hindra integration och mellanmänskliga möten. Det hävdar Johan Lundberg i en ny bok som diskuterades under ett panelsamtal med konstnären Makode Linde. Respons besökte panelsamtalet som ägde rum på Nobelmuseet i Stockholm den 12 maj.

Helene Hellmark Knutsson: »Det är inte ett utbrett fenomen att studenter ska godkännas till varje pris för att få medel«

Hur ser högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) på de senaste månadernas debatt om förhållandena på svenska högskolor och universitet? Och hur kan regeringen arbeta för att motverka den utveckling som högskole och universitetsanställda vittnar om? Respons ringde upp ministern för att få svar.

Visar sida 1 av 2