Warning: session_start(): open(/storage/content/26/102726/tidskriftenrespons.se/sessions/sess_6lj95dvlrd1q8lbd0cm3rcqrn0, O_RDWR) failed: Read-only file system (30) in /storage/content/26/102726/tidskriftenrespons.se/public_html/wp-content/themes/respons/inc/subscribers.php on line 5 Det trygga livet i väst kan raseras - Respons
Politik & samhälle

Det trygga livet i väst kan raseras

Global ojämlikhet – Nya perspektiv i globaliseringens tidevarv
Branko Milanovic (övers. Henrik Gundenäs)

Daidalos
316 sidor
ISBN 9789171735027

| Respons 5/2017 | Låst recension | 11 min läsning

Branko Milanovic samlar en mängd fakta om hur den globala ojämlikheten har utvecklats och ger ledtrådar till varför detta har skett. Det är bara i Väst som klyftorna har ökat och Milanovic förbereder oss för att det framöver inte kommer att vara självklart att man är välmående bara för att man bor här.

Det är snart 50 år sedan den ryskfödde ekonomen Simon Kuznets mottog Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. Egentligen prisades han för sina fundamentala insatser för att mäta nationernas välstånd. Han utarbetade den första heltäckande serien för att mäta USA:s nationalinkomst från 1930-talet tillbaka till 1800-talets mitt med en metod så heltäckande och banbrytande att den lade grunden för de tillväxtmått som används i dag. Men det är kanske främst som upphovsman till den så kallade Kuznetskurvan som hans namn gått till historien.


Kerstin Enflo

Kerstin Enflo är docent vid ekonomisk-historiska institutionen vid Lunds universitet. Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 2. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 3. Utbildning
  Problem i dagens skola har äldre rötter än postmodernismen
  Kunskapssynen och pedagogiken – Varför skolan slutade leverera och hur det kan åtgärdas Inger Enkvist, Magnus Henrekson, Martin Ingvar & Ingrid Wållgren (red.)
 4. Utbildning
  Tesdrivande om det svenska kunskapsfallet
  De svenska skolreformerna 1962–1985 och personerna bakom dem Inger Enkvist
Warning: Unknown: open(/storage/content/26/102726/tidskriftenrespons.se/sessions/sess_6lj95dvlrd1q8lbd0cm3rcqrn0, O_RDWR) failed: Read-only file system (30) in Unknown on line 0 Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/storage/content/26/102726/tidskriftenrespons.se/sessions) in Unknown on line 0