Politik & samhälle

Politik som pragmatiskt hantverk

Politik på riktigt – Handbok för sociala ingenjörer
Irene Wennemo

Atlas
254 sidor
ISBN 9789173897303

| Respons 4/2020 | Låst recension | 9 min läsning

För Irene Wennemo är politik ett hantverk som kan göras mer eller mindre skickligt. Här får man en inblick i den politiska beslutsfabriken och tumregler för hur reformer framgångsrikt ska genomföras. Men frånvaron av ideologier och visioner gör att något av politikens själ försvinner. Det är en bok som kommer att läsas med intresse av lobbyister och pragmatiska statssekreterare.

Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo har utkommit med en sällsynt kunskapsspäckad bok om politik och svensk statsförvaltning. På 254 sidor berörs alltifrån bra och dåliga vallöften, hur dessa kan implementeras, hur regeringskansliet fungerar, och den erbjuder flera viktiga och intressanta inblickar i svensk nutidspolitik. Bokens målgrupp kan anas i titeln ”sociala ingenjörer”, men både studenten i statsvetenskap eller offentlig förvaltning och den allmänt samhällsintresserade torde ha god behållning av Wennemos teser om hur man bör göra eller inte göra för att lansera och realisera reformer.


Karl Wennberg

Karl Wennberg är professor i företagsekonomi vid Linköpings universitet. Han har skrivit ett stort antal böcker, artiklar och texter om bland annat entreprenörskap och dess roll i samhället, demografi i företag, samt kritiska texter om universitetens roll i den kunskapsintensiva ekonomin. Mer information finns på hans hemsida (https://www.iei.liu.se/ias/medarbetare/wennberg-karl/presentation?l=sv). Läs alla texter

Ur samma nummer

Mest lästa recensioner

 1. Historia
  Nazisternas försök att mobilisera islam
  Hakkorset och halvmånen Niclas Sennerteg
 2. Filosofi & psykologi
  Frälser de redan frälsta och irriterar de redan irriterade
  12 livsregler – Ett motgift mot kaos Jordan B. Peterson
 3. Ekonomi
  Ikea marknadsför det svenska folkhemmet
  Design by IKEA – A Cultural History Sara Kristoffersson
 4. Filosofi & psykologi
  En bok för alla som kantstötts av mätbarhetshysterin
  Det omätbaras renässans – En uppgörelse med pedanternas herravälde Jonna Bornemark